Un nou studiu sugereaza ca exista o "limita" pe care oamenii o pot atinge si ca acesta este un lucru bun. Afla de ce.

Ne chinuim foarte tare sa ne imbunatatim memoria, sa devenim mai inteligenti si mai atenti decat suntem. Multi oameni iau medicamente pentru a-si imbunatati capacitatea de memorare sau consuma cafeina pentru un randament mai bun.

Poate a fi foarte destept nu este atat de bine. Noile cercetari arata ca, pentru a se proteja, creierul nostru a dezvoltat o limita. Asa ca medicamentele sau tehnologiile care promit imbunatatirea performantelor de acest gen pot fi periculoase.

O noua publicatie in Current Directions in Psychological Science, un jurnal al Stiintelor Psihologice, avertizeaza ca exista o limita a „desteptaciunii” pe care oamenii pot sa o atinga, si orice incercare de a atinge limita vine cu probleme.

Autorii studiului au incercat sa inteleaga de ce oamenii sunt atat de destepti ca acum si nu mai mult.

„Oamenii care sunt interesati de medicamente pot sa-si dezvolte inteligenta in mai multe moduri. Insa este normal sa intrebam.. de ce nu suntem suficient de destepti?”, intreaba Thomas Hills de la Universitatea Warwick.

Se pare ca orice pas al evolutiei vine cu un pret. Nu am putea toti sa avem peste 1.80m pentru ca inimile nu ar putea face fata fluxului de sange. Asa ca multi oameni au in jur de 1.60-1.70 m. Asa este si in cazul inteligentei.

S-a descoperit ca medicamentele care ajuta la o concentrare mai buna sunt foarte eficiente in cazul celor care nu se pot concentra deloc, insa ca ii afecteaza serios pe cei care au aceasta capacitate, scrie Daily Mail.

Acest lucru inseamna ca exista o limita pe care oamenii o ating atunci cand vine vorba de acest tip de lucruri.

Multi cred ca daca ai o capacitate mai mare de memorare, este de bine. Insa cei care au acest tip de memorie au probleme. „Memoria este un cutit cu doua taisuri. Daca ceva rau ti se intampla, atunci nu vei avea capacitatea sa uiti, sa mergi mai departe”, spune Hills, referindu-se la cei care sufera de stres post-traumatic.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a fost un exemplu de inteligență,...
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a...

Nici sa fii foarte inteligent nu este un lucru de bine. Cei doi autori ai cercetarii au citat un studiu al Evreilor Askenazi, care au o medie mult mai mare a IQ-ului decat majoritatea populatiei din Europa.Ei au un IQ mai mare datorita evolutiei lor selective din ultimii 2.000 de ani, insa, in acelasi timp, ei fost loviti de multe boli ale sistemului nervos sau asemanatoare.

Cercetatorii cred ca este foarte putin probabil sa existe vreodata un „super-creier”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.