Un satelit american de marimea unui microbuz va cadea pe Terra, vineri, insa traiectoria lui exacta nu este deocamdata cunoscuta, chiar daca NASA a anuntat ca dispozitivul va evita probabil America de Nord, informeaza AFP.

Protectia civila italiana le-a cerut locuitorilor din nordul tarii sa ramana in locuintele lor, din cauza riscurilor asociate cu reintrarea in atmosfera terestra a unui satelit american, prevazuta a avea loc in noaptea de vineri spre sambata, estimand ca posibilitatea de impact este de 1,5%.

"Pe baza indiciilor si a estimarilor furnizate de Comitetul tehnic stiintific", Protectia civila italiana a anuntat ca "probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente desprinse din satelit sa cada pe teritoriul italian a crescut la 1,5%, dupa ce joi seara aceasta probabilitate era de 0,6%", informeaza AFP.

Regiunile potential vizate sunt cele din nordul tarii - Piemont, Lombardia, Val d'Aoste, Liguria, Trentino-Tirolul de Sud, Venetia si partea de vest a regiunii Emilia-Romagna, potrivit acestei institutii italiene.

Autoritatile le-au recomandant locuitorilor din regiunile vizate sa nu ramana in spatii deschise. In casele lor, ei trebuie sa ramana la etajele inferioare si cat mai aproape de zidurile ce fac parte din structura de rezistenta a cladirilor.

Autoritatile italiene au reamintit faptul ca eventualele fragmente desprinse din satelit nu vor fi vizibile in timpul caderii acestora si au subliniat faptul ca acele fragmente pot emite gaze toxice, cerandu-le, totodata, locuitorilor din zonele vizate sa nu se apropie "la mai putin de 20 de metri".

Agentia spatiala americana a dorit sa linisteasca populatia, declarand ca riscul este "extrem de mic" ca o persoana din cele sapte miliarde de oameni care populeaza Terra sa fie atinsa de unul dintre cele 26 de bucati desprinse din satelit, dupa intrarea acestuia in atmosfera.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

  • Exista un risc de 1 la 3.200 ca o persoana, de oriunde din lume, sa fie lovita de unul dintre aceste deseuri spatiale - ceea ce, pe o planeta a carei suprafata este in proportie de 90% nelocuita, corespunde unei probabilitati de 0,03%.

NASA reaminteste ca in 50 de ani de explorare spatiala, nimeni nu a fost ranit vreodata de un deseu orbital cazut pe Terra, scrie MEDIAFAX.

  • Cand va ateriza satelitul?

"Intrarea in atmosfera a satelitului, scos din functiune si cu o greutate de 6,3 tone, este asteptata a avea loc pe 23 septembrie intre 16.00 GMT si 22.00 GMT
", se afirma intr-un comunicat postat, joi, pe site-ul NASA.

"Este inca prea devreme pentru a prezice ora si zona revenirii in atmosfera cu o precizie mai mare", a adaugat NASA, care a promis ca va efectua masuratori mai precise in urmatoarele ore.

Cea mai mare parte a satelitului, Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), va arde intrand, cu mare viteza, in straturile dense ale atmosferei terestre.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Printre elementele satelitului care vor "supravietui" probabil acestei etape, ale caror greutati vor varia intre 1 kilogram si 158 de kilograme, NASA mentioneaza rezervoarele de carburant, din titan si complet goale, si bateriile din oter inoxidabil.

Aceasta ploaie de deseuri metalice se va produce intr-o zona situata intre 57 de grade latitudine nordica si 57 de grade latitudine sudica.

Ministerul american al Apararii urmareste de aproape traiectoria satelitului si informeaza toate agentiile federale vizate.

UARS este cel mai mare satelit NASA care urmeaza sa cada pe Terra din ultimele trei decenii, dupa caderea satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979. Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, prima reacție după ce a aflat că Daniela Crudu...
Bianca Drăgușanu, prima...

UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.

In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972. Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.