Un satelit, cu o greutate de sase tone, care orbiteaza necontrolat, ar putea reintra in atmosfera Pamantului la finalul acestei luni, rezidurile sale reprezentand o amenintare pentru anumite zone de pe Glob, potrivit Agentiei spatiale americane (NASA).

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care a fost inclus intr-un proiect de cercetare in valoare de 750 de milioane de dolari si a fost lansat in urma cu 20 de ani pentru a studia schimbarile climarice, este asteptat sa reintre in atmosfera terestra peste cateva saptamani, adica la finalul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, relateaza foxnews.com.

Satelitul a fost scos din functiune in urma cu sase ani, dupa ce a ramas fara combustibil.

Oficialii NASA au dat avertizari, potrivit carora fragmente ale satelitului s-ar putea prabusi in zone masiv populate de pe cele sase continente, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, reprezentantii NASA au mai spus ca riscul ca prabusirea satelitului sa puna in pericol siguranta publica este extem de mic.

Ei au mai precizat ca din anii 1950 - inceputul erei spatiale - si pana la acest moment nu au existat pagube sau victime cauzate de reintrarea in atmosfera terestra a unor obiecte spatiale.

Totusi, alti reprezentati ai Agentiei spatiale americane au marturisit ca situatia ii ingrijoareaza, dat fiind ca mai mult de jumatate de tona de fragmente ale satelitului vor rezista dupa reintrarea in atmosfera terestra. Momentan este imposibil de precizat care ar fi aria geografica afectata de caderea resturilor metalice ale satelitului.

Momentan, UARS orbiteaza la o distanta de aproximativ 250 de kilometri deasupra Terrei, avand o inclinatie de 57 de grade fata de Ecuator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.