Un nou studiu genetic sugereaza ca oamenii moderni ar putea proveni din partea de sud a Africii

Studiul arata ca populatia vanatori-culegatori din aceasta regiune a avut cel mai mare grad de diversitate genetica.

Co-autorul studiului Brenna Henn, de la Universitatea Stanford, California, spune ca impreuna cu echipa sa a ajuns la doua concluzii principale.

„Unul este ca exista o diversitate enorma in randul populatiilor vanatori-culegatori din Africa, diversitate mult mai mare decat in populatiile agriculturaliste. Aceste grupuri vanatori-culegatori sunt foarte bine structurate si sunt destul de izolate unu de altul si poate de aceea ni s-a parut foarte interesant sa gasim diferite variatii genetice”, a declarat acesta pentru BBC.

"Ce-a dea doua concluzie principala a fost ca dupa ce am studiat modelele diversitatii genetice a 27 populatii din Africa ( cat sunt in prezent) am descoperit unui declin de diversitate genetica care incepe din partea de sud a Africii si progreseaza in nordul Africii" a adaugat Dr. Henn, care a explicat ca variatiile genetice intra intr-un declin in momentul in care o noua populatie se stabileste cu un numar mic de oameni intr-o noua populatie, mult mai mare.

"Populatiile din Africa de Sud au cea mai mare diversitate genetica ceea ce sugereaza ca aceasta reguine sta la originea omului modern”
.

Chris Stringer, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturala din Londra a declarat ca noul studiu sustine ca genele bosimanilor din Namibia si Khomani (din sudul Africii), a pigmeilor Biaka din Africa centrala si a populatiei sadawe din Africa de Est par a fi cele mai diverse ceea ce denota ca aceste grupuri sunt cele mai vechi populatii Homo sapiens.

  • Potrivit Romania Libera, anul trecut, paleoantropologul Curtis Marean, cercetator la Universitatea Arizona din SUA, sistinea ca in urma cu aproximativ 164.000 de ani pe Pamant ramasesera doar cateva sute de reprezentanti ai speciei Homo sapiens care traiau pe o fasie nu prea mare de uscat pe coasta de sud a Africii, dezvaluie in editia sa din august revista Scientific American.
Astfel, dupa cum presupune omul de stiinta, cu aproximativ 195.000 de ani in urma, pe Pamant s-a instalat o noua perioada glaciara care s-a incheiat acum circa 123.000 de ani. In aceasta perioada, cea mai mare parte a suprafetei terestre era nepotrivita pentru viata din cauza temperaturilor extrem de scazute si a ariditatii, doi factori care au dus la extinctia multor specii.
Citeste si:
Zelenski: Vor să captureze atât Donbasul, cât şi sudul Ucrainei
Zelenski: Vor să captureze...

Cu toate acestea, pe coasta de sud a Africii s-a dezvoltat o zona naturala unicat, caracterizata in primul rand printr-o clima blanda, iar pe de alta parte printr-o abundenta de hrana - plante si vietati marine.


Omul modern - Homo sapiens - a migrat din Africa in urma cu cel putin 100.000 de ani, potrivit unor unelte din piatra descoperite in Emiratele Arabe Unite, migratia acestor triburi avand loc mult mai devreme decat estimau oamenii de stiinta, informeaza AFP.

Prezenta omului modern in Peninsula Arabica ar putea data din urma cu aproape 125.000 de ani, considera autorii acestui studiu, coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de la Universitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania).


Cercetatorii britanici au reconstruit fata primului om modern din Europa, folosindu-se de ramasitele vechi de 35.000 de ani descoperite in Pestera cu Oase, situata in sud-vestul Romaniei.
Citeste si:
Mihai Sora: Ultima data, am spus ca mi-as dori un premier din...
Mihai Sora: Ultima data, am...

Tehnicile legistilor au fost folosite pentru a pune carne si piele peste craniul primului european modern, rezultatul fiind o fata din lut care indica felul in care au aratat primii oameni care au pus piciorul pe batranul continent. Chipul plasmuit a apartinut unui barbat sau unei femei, care a cutreierat Muntii Carpati cu aproximativ 35.000 de ani in urma.

Oamenii de stiinta considera totusi ca aceasta era mai intunecata decat cea a europenilor moderni, reflectand originile africane ale individului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.