Incredibil 5 Mai 2009 23:54
Cercetatorii britanici au reconstruit fata primului om modern din Europa, folosindu-se de ramasitele vechi de 35.000 de ani descoperite in Pestera cu Oase, situata in sud-vestul Romaniei.
Tehnicile legistilor au fost folosite pentru a pune carne si piele peste craniul primului european modern, rezultatul fiind o fata din lut care indica felul in care au aratat primii oameni care au pus piciorul pe batranul continent. Chipul plasmuit a apartinut unui barbat sau unei femei, care a cutreierat Muntii Carpati cu aproximativ 35.000 de ani in urma.

Reconstructia fetei s-a bazat pe un fragment de craniu si un maxilar descoperite in 2002, respectiv 2003 in Pestera cu Oase din sud-vestul Romaniei. Trasaturile faciale ale primului european au fost recreate de legistul britanic Richard Neave, care a plasmuit chipul dupa ce a masurat atent fragmentele osoase ale craniului, informeaza independent.co.uk.

El nu a putut stabili insa sexul primului om modern din Europa, dupa cum nu a putut sa precizeze ce culoare a pielii a avut acesta.

Oamenii de stiinta considera totusi ca aceasta era mai intunecata decat cea a europenilor moderni, reflectand originile africane ale individului.
Reconstructia chipului a fost realizata pentru documentarul "The Incredible Human Journey", care va fi difuzat pe postul BBC 2 si trece in revista originea si evolutia umanitatii. Documentul prezinta atat locul in care au aparut primii oameni, situat in Africa, cat si rutele migratorii care au facut ca specia umana sa populeze cele mai indepartate colturi ale Terrei.

Amestec europeano-africano-asiatic


Craniul din lut al primului european modern se afla in prezent pe biroul antropologului britanic Alice Roberts, de la Universitatea Bristol, care va aparea in documentarul marca BBC. Analiza cu carbon a indicat ca oasele dateaza intre acum 34.000 si 36.000 de ani in urma. "Mi se pare destul de bizar. In calitate de om de stiinta privesc lucrurile obiectiv, dar ma cuprinde o emotie ciudata cand privesc fata unei persoane care a trait in urma cu 40.000 de ani", a declarat Alice Roberts. "Craniul nu prezinta trasaturi europene, asiatice sau africane, ci un amestec intre cele trei. E ceva normal daca te gandesti ca vorbim de un reprezentant al primelor populatii care au migrat in Europa", a mai adaugat antropologul.
Desi craniul prezinta multe dintre trasaturile anatomiei omului modern, el contine de asemenea si unele trasaturi arhaice, precum dintii molari extrem de mari. Asta i-a facut pe multi cercetatori sa afirme ca este vorba de fapt despre o specie hibrid intre Homo sapiens si omul de Neanderthal, ipoteza respinsa de alti oameni de stiinta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.