Azi, usturoiul reduce colesterolul "rau". Maine, un alt studiu va demonstra ca nu e cazul. Aflam ca un mic dejun zdravan ne ajuta sa mancam mai putin in restul zilei, dupa care alti cercetatori ajung la concluzia opusa. Inlocuirea hormonilor reduce riscul de boli cardiovasculare saptamana aceasta, pentru femeile intrate la menopauza, insa saptamana viitoare isi vor schimba functia, putand chiar sa le omoare. Cam acesta este mersul lucrurilor in medicina!

"Tot mai multi specialisti care observa cercetarea medicala spun ca studiile gresite nu sunt ceva ce-apare pe ici, pe colo, ci ca ele reprezinta majoritatea. Intregul cadru al muncii de cercetare din acest domeniu ar putea fi eronat, ceea ce-i deruteaza in egala masura pe pacienti si pe medici, provoaca mult rau si mentin in industria farmaceutica produse costisitoare", scrie saptamanalul Newsweek.

Unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai acestei teorii este doctorul John P.A. Ioannidis. In varsta de 45 de ani, fostul copil-minune care la trei ani facea calcule cu zecimale iar la opt ani publica un volum de poezii si-a consacrat cariera "vanatorii de mituri" din domeniul medical. Sef al Centrului de cercetare si Prevenire al Universitatii Stanford, Ioannidis nu se fereste sa afirme ca "sanatatea oamenilor este pusa in pericol" si ca multi chiar mor din cauza erorilor din cercetarea medicala, potrivit Jurnalul.ro.

„In ultimele luni s-au prabusit doi piloni ai medicinei preventive”,
scrie Newsweek. Mai intai, un studiu foarte amplu a aratat ca nu exista suficiente dovezi ca medicamente precum Lipitor sau Crestor (cunoscut si sub denumirea de Rosuvastatina), folosite pentru scaderea colesterolului, le sunt de folos persoanelor care nu au „la dosar” probleme cardiace. Cercetarea, realizata de Cochrane Collaboration, un consortiu international de experti in biomedicina, s-a bazat pe 14 studii individuale facute pe fiecare dintre cei 34.272 de voluntari. Costul de producere al acestor medicamente se ridica la 20 de miliarde de dolari pe an (in SUA), in conditiile in care e posibil sa fie nevoie doar de jumatate din cantitatea produsa.

Al doilea mit spulberat recent este legat de vitamina D. In noiembrie, experti din cadrul Institutului de Medicina din SUA (un ONG sustinut de Academia de Stiinte din aceasta tara) au concluzionat ca testul de sange pentru determinarea nivelului de vitamina D din organism e lipsit de sens. „Aproape toata lumea are suficienta vitamina D pentru a le asigura sanatatea oaselor (20 de nanograme per mililitru). Acest lucru inseamna ca nu e nevoie de suplimente sau de pastile de calciu. Cat costa, anual, productia de suplimente cu vitamina D? Nu mai putin de 425 de milioane de dolari pe an”, mai scrie Newsweek.


  • Studii care acum mai bine de 10 ani erau extrem de laudate se dovedesc, in prezent, eronate



Doua cercetari efectuate in 1993 aratau ca vitamina E previne bolile cardiovasculare. Experimente mult mai riguroase realizate in 1996 si 2000 au contrazis aceasta descoperire. In 1996, in studiu demonstra ca terapia cu estrogen reduce riscul imbolnavirii de Alzheimer la femeile mai in varsta.
Rezultatul a fost spulberat in 2004. Numeroase cercetari care indicau ca antidepresivele comune dau peste cap functionarea celulelor nervoase sunt, acum, contrazise (medicamentele care sunt de ajutor in tratarea depresiilor usoare – atunci cand sunt de ajutor! – functioneaza pe baza efectului placebo). Iar lista poate continua”, se arata in articolul citat. Iar problema este ca, odata intrate in „mentalul colectiv”, concluziile primelor studii sunt greu de eliminat. „Multi ani dupa ce teoria privind vitamina E si inima a fost demontata, in jumatate dintre lucrarile cu caracter stiintific care o mentionau ea aparea drept valabila”, scrie Newsweek.

John P.A. Ioannidis incearca sa explice de ce studiile aparent serioase se contrazic, deseori, intre ele. El spune ca testele din care reiese ca un anumit medicament este eficient si cele in care se ajunge la concluzia opusa dureaza la fel de mult. „Numai ca”, spune Ioannidis, „rezultatele negative sunt publicate abia dupa cativa ani. In timpul acesta, ele stau intr-un sertar sau se fac si alte teste in speranta ca rezultatul va deveni, la un moment dat, pozitiv. Companiile farmaceutice, care investesc miliarde de dolari, nu prea isi doresc sa declare un nou medicament drept inedificent. Iar pana cand apar rezultatele negative ale unort studii, pacienti din intreaga lume primesc tratamente are nu functioneaza. Si atunci nu se poate sa nu iti pui intrebarea ?”, adauga acesta.

Ioannidis si-a dat singur raspunsul, intr-o lucrare publicata in 2005: „Majoritatea!”. El considera ca cercetarea biomedicala comite greseli pentru ca se bazeaza pe studii privind genele realizate acum prea multi ani ca sa nu poata fi contestate sau macar reevaluate. Un alt „pacat” al cercetarii este ca se bazeaza prea mult pe statistica, aceasta fiind responsabila pentru multe greseli comise. „Cand faci mii de teste vei avea si "falsi castigatori" ”, spune Ioannidis. Iar companiile farmaceutice „traiesc”, in mare masura, de pe urma acestora. Testand medicamente deja aprobate pentru a le gasi intrebuintari noi, se intampla ca rezultatele sa se „brodeasca”. iar faptul ca medicii pleaca de la rezultate la nimereala pentru a prescrie respectivele medicamente pentru alte afectiuni decat cele din prospectul initial este o mare greseala, crede specialistul american.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Desigur, nu chiar tot ce stim despre regulile ce trebuie respectate pentru a fi sanatosi este gresit. Fumatul ucide, obezitatea morbida provoaca moarte timpurie, carnea procesata creste riscul de a ne imbolnavi de unele tipuri de cancer iar tinerea sub control a tensiunii arteriale ne tine la adapost de atacuri cerebrale, concluzioneaza publicatia americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.