Probabil ca nu ati auzit niciodata de o galaxie numita NGC, si chiar daca ati fi auzit nu v-at fi gandit foarte mult la ea. Insa aceasta "adunatura" de stele aflata la milioane de ani lumina de noi tocmai le-a oferit astronomilor noi informatii despre una dintre cele mai misterioase forte din univers.

Pentru a intelege despre ce forta este vorba, ganditi-va putin la ultima data cand ati aruncat o minge de tenis in aer. Ce s-a intamplat, se va intampla de fiecare data atata timp cat traiti pe pamant: gravitatia va incetini mingea, o va opri si apoi o va face sa cada inapoi pe pamant. Daca ati fi fost nascuti pe planeta Krypton si ati fi ajuns pe Pamant copil fiind, mingea ar atinge o viteza foarte mare si ar ajunge in spatiu, potrivit Time.

Astronomii care incearca sa inteleaga istoria universului, vad de multa vreme galaxiile ca pe niste mingii de tenis. Acestea au fost aruncate acum circa 13 miliarde de ani, in Big Bang, motiv pentru care universul este "in crestere". Insa nu este inca clar daca intr-o buna zi, aceste galaxii se vor opri si isi vor schimba directia sau daca vor continua sa se indeparteze la nesfarsit. [Cum a luat nastere Calea Lactee]

Pentru a intelege acest lucru, doua echipe de observatori s-au hotarat, acum mai bine de zece ani se cerceteze bine in trecutul cosmic, comparand viteza galaxiilor cele mai indepartate cu cele mai apropiate. Cu cat mai mult te indepartezi in spatiu, cu atat trece mai mai repede timpul, astfel, daca galaxiile mai indepartate se deplaseaza mai repede decat cele apropiate, acest lucru inseamna ca incetinirea care duce la oprire a inceput deja. Daca nu, atunci probabil ca nu se va intampla niciodata.

Spre surprinderea astronomilor, acestia au descoperit ca universul se mareste mai rapid decat o facea cu miliarde de ani in urma. Este ca si cand mingea noastra de tenis ar avea atasata o racheta. Si singura explicatie plauzibila este ca o forma misterioasa, invizibila de energie face ca universul sa mareasca din ce in ce mai repede.


  • Energia neagra, o forma misterioasa, invizibila de energie

Aceasta forta misterioasa a ajuns sa fie numita energie neagra, insa nici pana acum nimeni nu stie exact ce este. Toti astronomii stiu ca energia neagra reprezinta circa 70% din continutul de energie si materie al universului. Restul este probabil ca ceva similar misterioasei materii negre. Materia obisnuita, din care sunt facute stelele, planetele si oamenii, insumeaza doar cateva procente din totalul energiei din univers.
Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Teoreticienii au emis cateva idei concurente asupra naturii energiei negre. Intre acestea este inclusa si teoria lui Albert Einstein, care vorbea acum aproape 100 de ani de existenta unei forme de energie neagra pe care o numise "constanta cosmologica". Cu toate ca Einstein nu a dezvoltat foarte mult teoria sa, estimand numai ca aceasta constanta va pastra forta de repulsie la acelasi nivel in tot universul, aceasta idee este cea mai buna care a fost enuntata pana in prezent cu privire la energia neagra.

"Scutura un copac de teoreticieni si 20 de idei vor cadea", este modul in care Adam Riess, de la Institulul de Astronomie din Baltimore, SUA, si unul dintre oamenii de stiinta care au descoperit energia neagra, a descris situatia in 2001, noteaza Time. Astfel, pentru a ne da seama cine are dreptate este nevoie de niste masuratori mult mai precise decat cele facute pana in prezent. [Oceanele extra-terestre vor fi detectate cu telescopul]

Citeste si:
Record Guinness pentru cea mai mică monedă comemorativă din lume
Nou record Guinness stabilit...

Din acest motiv, noile cercetari facute de oamenii de stiinta de la Observatorul Astronomic-Radio National din Virginia, se pot dovedi a fi extrem de importante. Prin legarea unui grup de telescoape radio de un telescop virtual aflat la mile distanta in spatiu, James Braatz si cheng-Yu Kuo au masurat distanta galaxiei NGC 6264 fata de Pamant, anuntand ca aceasta se afla la 450 de milioane de ani lumina departare, plus minus 9%. [Cea mai detaliata poza a spatiului realizata vreodata]

Aceste date sunt cruciale, pentru ca daca vrei sa masori viteza de miscare a unei galaxii, trebuie sa stii cu exactitate si unde se afla. Imaginati-va ca o masina accelereaza catre voi si ca nu stiti cand va va depasi. Pentru a calcula acest lucru, trebuie sa stiti nu numai viteza masinii, ci si pozitia ei, explica jurnalistii de la Time.

  • Masuratori noi vs. masuratori vechi

Astronomii au deja modalitati prin care masoara distanta, insa acestea sunt formate din mai multi pasi, care pot face ca masuratoarea sa continta si erori. Din acest motiv, tot mai multi cercetatori sunt de parere ca galaxiile ar trebui sa fie masurate in mod direct.
Citeste si:
Semnale radio misterioase interceptate din spatiu
Semnale radio misterioase...

Asta au incercat si Braatz si Kuo sa faca. Cei doi s-au stabilit ca punct de reper, gaura neagra din centrul NGC 6264, sau mai precis, discul de gaz care inca se mai roteste in jurul acesteia. Moleculele de apa aflate in discul de gaz functioneaza ca niste amplificatoare naturale care transmit unde radio si care le-au permis celor doi astronomi sa-si dea seama de marimea discului. Apoi cei doi au folosit telescopul radio virtual de care vorbeam mai devreme pentru a masura discul. [Canibalismul cosmic a atras o planeta "straina" in Calea Lactee]

Aceasta nu este prima data cand Braatz si Kuo se folosesc de aceasta "smecherie"stiintifica, insa aceasta a fost cea mai indepartata galaxie care a fost masurata pana acum. Cei doi astronomi au in plan sa mai foloseasca aceasta metoda pentru a masura inca 6 pana la 10 galaxii.

Citeste si:
10 curiozitati stiintifice pe care nu le invatam la scoala. Ce...
10 curiozitati stiintifice pe...

Cu toate ca nu este cea mai precisa modalitate, cea veche, formata din pasi, avand o rata de eroare de 6%, cei doi astronomi vor sa-si imbunatateasca metoda pana o rata de eroare de 3%. Daca reusesc sa faca acest lucru, teoreticienii vor fi cu un pas mai aproape de deslusirea misterului energiei neagre si poate ca il vor "razbuna" pe Einstein. Acest lucru ar fi chiar ironic, deoarece, in anii '20, Eistein a abandonat ideea "constantei cosmologice" numind-o "cea mai mare gafa din viata mea". Asa ca, daca energia neagra se apropie de ideea parintelui relativitatii, aceasta mare gafa s-ar putea transforma in ultimul sau triumf.

Citeste si: Tu stii ce culoare are Universul?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.