Un nou record Guinness a fost stabilit de cea mai mică monedă comemorativă din lume, ce reproduce faimoasa imagine care îl arată pe Albert Einstein în timp ce scotea limba spre un fotograf, având un diametru de doar 2,96 de milimetri şi necesitând o lupă pentru a putea fi admirată.

Realizată integral din aur şi emisă în doar 999 de exemplare, această monedă are o valoare nominală de 0,25 franci elveţieni şi o greutate de 0,063 de grame.

„Dimensiunile sale excepţionale i-au adus acestei monede de un sfert de franc elveţian, emisă în 2020, dreptul de a fi înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness la categoria cea mai mică monedă comemorativă din lume", au transmis într-un comunicat reprezentanţii Swissmint.

„Faimosul portret al lui Albert Einstein, care îl arată pe fizician în timp ce scotea limba spre persoanele care îl priveau, a fost aleasă pentru a figura pe aversul monedei, deoarece acest personaj este un simbol al tenacităţii şi al răbdării", a subliniat aceeaşi instituţie elveţiană, care este gestionată de Administraţia federală pentru finanţe.

Reversul monedei prezintă, pe lângă valoarea sa nominală, inscripţia "HELVETIA" şi crucea de pe drapelul elveţian. Swissmint a realizat şi o cutie specială, echipată cu lupe şi o sursă luminoasă pentru a permite colecţionarilor să admire noua monedă. Toate exemplarele emise au fost vândute foarte repede.

Citeste si:
Regula de două ore a lui Einstein: De ce este bine să îți lași...
Regula de două ore a lui...

Swissmint a anunţat totodată un alt record înscris Cartea Recordurilor Guinness. Moneda elveţiană de 10 cenţi, "folosită şi neschimbată de peste 140 de ani", a fost desemnată "cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulaţie", relatează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.