In viitorul apropiat, pacientii cu membre amputate isi vor putea recupera partial simtul tactil cu ajutorul unei "piei electronice", realizata de doua echipe de cercetatori din California.
Dintre toate simturile, vazul si auzul sunt relativ usor de reprodus cu ajutorul unor echipamente electronice, iar cercetarile stiintifice in aceste doua domenii sunt deja destul de avansate. Insa gustul, mirosul si simtul tactil, simturi complexe, raman dificil de imitat, rezultatele obtinute in laborator pana la acest studiu ramanand mediocre, in comparatie cu simturile umane echivalente.

Urmand doua procedee diferite, echipele de cercetatori de la doua universitati californiene, ale caror studii au fost publicate, duminica, in revista stiintifica Nature Materials, au reusit sa obtina prototipuri de piele artificiala care se apropie foarte mult de pielea umana in ceea ce priveste caracteristicile de suplete si de sensibilitate, relateaza MEDIAFAX.

"Timpii nostri de reactie sunt comparabili cu cei ai pielii umane, fiind foarte scurti, de ordinul catorva miimi de secunda. Altfel spus, presiunea asupra pielii poate fi simtita instantaneu", a declarat Zhenan Bao, cercetator in cadrul departamentului de inginerie chimica de la Universitatea Stanford, unul dintre autorii studiului.

Pielea sintetica conceputa de echipa coordonata de Zhenan Bao, care integreaza tranzistori minusculi intr-o retea extrem de fina, este capabila sa simta greutatea unei muste-albastre, ce cantareste doar 20 de miligrame. Insa prototipul de piele sintetica "nu este la fel de elastic precum pielea umana", iar nivelul de sensibilitate nu poate inca sa rivalizeze cu cel uman, in special in ceea ce priveste perceptia durerii, a explicat aceeasi cercetatoare, care a anuntat ca echipa sa lucreaza deja la un nou prototip de piele artificiala.

La randul lor, cercetatorii de la Universitatea Berkeley au folosit un cauciuc clasic in care au imprimat mii de "nano-fire" (cu diametrul de cateva milionimi de milimetru), utilizand astfel intr-o maniera originala aceasta nanotehnologie pe o scara mult mai mare (un patrat cu latura de sapte centimetri).

Citeste si:
Roboții creativi, acum în România
Roboții creativi, acum în...

"Pielea" lor s-a dovedit capabila sa detecteze o presiune cuprinsa intre 0 si 15 kilopascali, echivalentul presiunii unei maini umane atunci cand scrie pe o tastatura sau cand tine un obiect - o actiune simpla pentru om, care, "in general, stie cum sa tina in mana un ou fragil, fara sa il sparga", deoarece atingerea lui ii permite sa isi adapteze forta de presiune, a explicat Ali Javey, coordonatorul echipei de cercetatori de la Universitatea Berkeley.

Insa aceasta operatiune, copilareasca in aparenta, reprezinta una dintre marile provocari actuale pentru cercetatorii din domeniul roboticii. Pe termen lung, oamenii de stiinta spera sa dezvolte diverse aplicatii medicale pentru "pielea electronica". Ei spera, in principal, sa redea simtul tactil persoanelor cu membre amputate, cu ajutorul unor proteze acoperite cu aceasta piele, asociata sistemului nervos al pacientului.

Citeste si:
Ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă
Ce trebuie să știți despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.