Social 7 Mai 2015 09:06
Romprest a achizitionat fictiv 3.000 de tone de clorura de calciu, iar in doua luni a fost fraudat astfel bugetul de stat cu aproximativ 20 de milioane de lei, firma coordonata de Nicolae Capra fiind cooptata in circuitul fictiv, ca furnizor al marfii, potrivit procurorului sef adjunct al DIICOT.

Procurorii DIICOT Ploiesti si politistii au facut, miercuri 27 de perchezitii la mai multe firme, printre care si Romprest, precum si locuintele membrilor unui grup infractional format din 23 de persoane si coordonat de Florian Walter, care controleaza firma de salubrizare. Procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat ca investigatiile din acest dosar vizeaza operatiuni nereale si circuite financiare fictive realizate in perioada 2012-2014 de catre reprezentanti de la 30 de societati comerciale.

Giorgiana Hosu a precizat ca numai in doua luni s-a fraudat bugetul de stat cu aproximativ 20 milioane de lei, prin achizitionarea fictiva a aproximativ 3.000 de tone de clorura de calciu. "In anul 2012, reprezentantul Romprest SA a creat un circuit fictiv format din patru societati comerciale, pentru a ascunde provenienta reala a unei mari cantitati de clorura de calciu, in fapt de provenienta intracomunitara, si pentru a-si crea avantajele fiscale, constand in TVA si impozit pe profit. In acest circuit fictiv a fost cooptata o societate coordonata de Capra Nicolae, in calitate de furnizor al marfii. Scriptic, aproximativ 3.000 de tone de clorura de calciu au fost livrate in doua luni, intre cele patru societati comerciale, fara documente, fara mijloace de transport, fara delegatii. Practic, in cele doua luni, Romprestul a prejudiciar bugetul de stat cu 20 de milioane de lei", a spus procurorul sef adjunct al DIICOT.

Seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Claudiu Cucu, a precizat ca acea cantitate de clorura de calciu era importata fictiv din Bulgaria, prin firme fantoma, relateaza MEDIAFAX. In urma investigatiilor, DIICOT a dispus inceperea urmaririi penale fata de 23 de suspecti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul constatat in acest moment fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Omul de afaceri Florian Walter, pus sub urmarire penala in acest dosar, ar fi trebuit sa fie dus la audieri, la DIICOT Ploiesti, insa acesta nu a fost gasit de anchetatori. Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmarire penala, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaratii in fata anchetatorilor si peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmarire penala.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, printre persoanele urmarite penal in acest dosar sunt si Nicolae Capra, unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, trimis in judecata de DIICOT intr-un alt dosar de evaziune fiscala, si sotia acestuia, Cristina Capra. "Modul de operare a fost urmatorul: compania Romprest Service SA a derulat tranzactii comerciale aparent cu doar trei societati comerciale cu activitate licita - Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL si Euro Grup SRL. In fapt, serviciile furnizate de aceste societati comerciale erau nereale, deoarece proveneau din achizitii fictive, de la societati comerciale cu urmatoarele caracteristici: sedii sociale fara activitate, declarate la cabinete de avocatura sau in apartamente de bloc, fara puncte de lucru, fara salariati. Reprezentantii legali ai acestor societati nu pot fi identificati sau si-au declarat domiciliile in Republica Moldova sau in Ungaria", a mai spus Giorgiana Hosu.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Procurorul sef adjunct al DIICOT a precizat ca aceste firme nu aveau mijloace de transport necesare deplasarii unui numar mare de personal muncitor, respectiv 200-300 de persoane cum figurau ca obiect al contractelor incheiate. "Pe intregul an comercial anterior inregistrarii in evidentele Romprest SA s-a identificat aceeasi tipologie: se organizau scriptic circuite de tranzactionare succesiva a tranzactiilor, constand in punerea la dispozitie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligatiilor fiscale. In fapt, muncitorii erau folositi la negru, nu era o evidenta a personalului muncitor subcontractant, nu existau situatii de lucrari, furnizorii aveau la randul lor furnizori, care nu declarau livrari sau tineau inregistrari neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfasurare a activitatilor de curatenie specifice, numarul de persoane executante sau calificarea acestora", a explicat procurorul sef.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Giorgiana Hosu a precizat ca reprezentatii legali ai societatilor comerciale erau in fapt complici sau "sageti", care aveau doar sarcina de a completa si semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sume in numerar, activitati pentru care incasau un comision de la liderii grupului infractional organizat. De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe dintre societatile comerciale implicate.

Directia Generala Antifrauda Fiscala a precizat, intr-un comunicat de presa, ca administratorii companiei Romprest Service SA, in calitate de lideri ai gruparii infractionale, au creat si utilizat mai multe societati comerciale avand drept scop realizarea de achizitii intracomunitare nedeclarate de clorura de calciu, ascunzand adevarata natura a provenientei marfurilor prin declararea fictiva a unor tranzactii comerciale. Ulterior, marfurile ar fi ajuns fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL la Romprest Service SRL, care si-a creat "avantaj fiscal reprezentand TVA deductibil si impozit pe profit".

Citeste si:
Clotilde Armand a câştigat procesul împotriva companiei de...
Clotilde Armand a câştigat...

Operatiunile economice nu au fost efectuate in fapt, iar inregistrarea lor ca si cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificiala a cheltuielilor in vederea diminuarii obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat de catre Romprest Service SA. "Se impune a fi mentionat faptul ca documentele de achizitie procurate au fost utilizate de administratorul Euro Grup SRL pentru obtinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunostinta organelor de urmarire penala. Totodata, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabila ca unii din membrii gruparii infractionale, in scopul sustragerii de la efectuarea unor verificari financiar- fiscale, au declarat fictiv cesionarea partilor sociale detinute la alte societati", a mai aratat Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF).

Potrivit DGAF, Romprest Service si societatile din lantul de tranzactionare care ar fi sprijinit activitatea liderului gruparii au contribuit la formarea unor circuite comerciale care sa creeze aparenta de legalitate in cazul circulatiei marfurilor si serviciilor si a deductibilitatii TVA, cat si obtinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea-credinta de documente asupra carora exista suspiciunea rezonabila ca ar fi false.

Directia Generala Antifrauda Fiscala a precizat ca societatea Romprest Service SA a fost verificata in perioada 20 august - 11 decembrie 2014. Astfel, au fost facute 16 actiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul in care au fost respectate prevederile legislatiei fiscale si contabile de catre Romprest raportat la relatiile comerciale desfasurate cu societatile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL si Euro Grup SRL, in anii 2012 - 2014, respectiv lanturile comerciale Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL - Compania Romprest Service SA si Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - Bryana Euro Invest SRL - Euro Grup SRL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.