Oamenii legii avertizează asupra unei noi metode de fraudă online. Indivizi se dau drept angajați ai Poliției ori ai FBI și păcălesc mai mulți români, lăsându-i cu conturile goale.

Un nou tip de fraudă online: escrocii se dau drept polițiști

Făptașii trimit email-uri în care se dau angajați în Poliția Română, Europol sau FBI și cer bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt. Ei solicită sumele pentru a evita demararea unei proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului mesajului.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a avertizat asupra acestui nou tip de fraudă. Așadar, în cazul în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, autoritățile recomandă să nu răspundeți, să nu accesați eventualele link-uri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române.

În ultimele patru zile, oamenii legii au fost sesizați cu privire la existența mai multor astfel de situații și se fac anchete. Pentru moment, nu s-au stabilit prejudiciile și nici n-au fost prinși făptașii.

Mesajul Poliției Române

„📣ATENȚIE❗UN NOU TIP DE FRAUDE ONLINE❗
Zilele trecute, am fost sesizați despre existența mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje, prin email📩, în care anumite persoanele și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau #PolițiaRomână).

Persoanele vătămate erau informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori. Astfel, le erau solicitați bani💸, pentru a nu fi arestate. (❓❗❓)

La nivel internațional, acest tip de fraudă este cunoscut sub denumirea de „government impersonation scams”. Mai multe instituții de aplicare a legii au transmis mesaje publice de informare a populației. Le atașăm aici:

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Prin urmare, în situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să NU RĂSPUNDEȚI, să NU ACCESAȚI eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române - https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online .

Vă rugăm să distribuiți acest mesaj❗

Aveți grijă de dumnevoastră și de persoanele vulnerabile din anturajul dumnevoastră!”, a notat Poliția Română pe pagina de Facebook.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.