Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, marti, la Cercul Militar National, unde participa la prezentarea Raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014.

[UPDATE]

DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de incredere de la infiintare, lucru confirmat si prin dublarea numarului de accesari a paginii de internet, dar si de cercetari sociologice care arata ca este institutia din sistemul judiciar cu cea mai mare incredere, a declarat procurorul sef Codruta Kovesi.

Iohannis: Recuperarea prejudiciilor, obligatorie! Situatia din prezent, INACCEPTABILA

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a spus marti, la bilantul DNA, ca in 2014, activitatea institutia pe care o conduce s-a aflat in atentia opiniei publice, aratand ca acest interes mediatic nu poate fi oprit si nu poate fi cenzurat, scrie MEDIAFAX.

"Interesul public fata de activitatea DNA este foarte ridicat, ceea ce se reflecta inclusiv in dublarea numarului de accesari ale paginii de internet in raport cu anul trecut (2013, n.r.). Mult mai important decat acest indicator este faptul ca increderea publica in DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la infiintarea institutiei. Potrivit unei cercetari sociologice, DNA se bucura de o incredere de peste 55 la suta, cea mai mare incredere pentru o institutie din sistemul judiciar", a declarat Codruta Kovesi.

Premierul Ponta, la bilantul DNA: Va invidiez pentru independenta

Seful DNA a adaugat ca, anul trecut, institutia a participat la un proiect pilot privind identificarea elementelor de sustenabilitate a institutiei, realizat prin interviuri cu persoane din sistemul judiciar, societatea civila si jurnalisti, iar aceasta analiza a indicat ca performanta DNA in 2014 este considerata "consistenta si credibila".

"Cresterea increderii publice in DNA se reflecta inclusiv in cresterea cu 78 la suta a numarului de sesizari pe care le primim de la cetateni. Din perspectiva noastra, castigarea increderii publice s-a realizat prin faptul ca DNA a aplicat legea in mod egal. Nu a avut si nu are retineri in a atinge varful piramidei retelelor de coruptie, indiferent de apartenenta politica sau calitatea oficiala a persoanelor cercetate. Cetatenii au fost incurajati de anchetele deschise de DNA, dar, in egala masura, si de practica instantelor judecatoresti, in special a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a mai spus Kovesi.

Ea a mai mentionat ca o treime din totalul condamnatilor pentru fapte de coruptie sunt in inchisoare.

Kovesi a mai spus ca un nivel ridicat de incredere inseamna si o responsabilitate pe masura. "Stim ca exista un nivel urias de asteptare al societatii, dar asta ne motiveaza sa continuam ca si pana acum lupta la nivel inalt. Vom folosi aceasta incredere cu buna-credinta si determinare", a mai spus procurorul sef al DNA.


[UPDATE]
Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an, a declarat, marti, seful DNA, Codruta Kovesi.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a spus, marti, la bilantul DNA pe 2014, ca este important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni, scrie MEDIAFAX.

Ea a precizat ca, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul institutiei pe un an de zile.

"Sumele confiscate pot reprezenta o sursa semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infactionale in suma de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar fi putut asigurat fondul de slaraii pe care statul il plateste tuturor medicilor din Romania intr-un an de zile. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari", a spus procurorul sef al DNA.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Kovesi a mai aratat ca activitatea DNA a fost influentata de modificarile legislative survenite in 2014, impactul major fiind dat de aplicarea noilor Coduri.

"Asa cum mentionam si inainte de intrarea in vigoare, unele dispozitii au creat dificultati in practica organelor judiciare, aspect confirmat si de deciziile de neconstitutionalitate pronuntate in cursul anului 2014. In acest sens, am inaintat Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii mai multe propuneri de modificare a legislatiei, care pot influenta eficienta investigatiilor anticoruptie", a mai spus Codruta Kovesi.

Seful DNA a precizat ca aceste propuneri vizeaza clarificarea unor dispozitii care reglementeaza probele si procedeele probatorii, accesul la informatii privind datele de trafic legate de comunicatiile electronice, regimul imunitatilor parlamentare sau ministeriale si procedura in camera preliminara.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...


[UPDATE]

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat, marti, la bilantul DNA ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati, DNA cerand Parlamentului incuviintarea arestarii a noua parlamentari si a 12 actuali si fosti ministri.

Codruta Kovesi a spus la bilantul activitatii DNA pe 2014, la care participa presedintele Iohannis si premierul Ponta, ca anul trecut Directia Nationala Anticoruptie a cerut Parlamentului incuviintarea inceperii urmariii penale si arestarii pentru noua parlamentari si pentru 12 actuali si fosti ministri.

"Este cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de DNA. Investigarea faptelor de coruptie la nivel inalt va continua", a spus Kovesi.


Presedintele Klaus Iohannis a fost primit, la intrarea in Cercul Militar National, de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

La prezentarea bilantului DNA sunt prezenti si premierul Victor Ponta, seful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, si reprezentanti ai ambasadelor, scrie MEDIAFAX.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a anuntat pe Facebook ca va participa la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, unde va sublinia din nou "ca trebuie depasite definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai".

"Treptat, Romania devine model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Am constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucuresti a presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev", a scris Klaus Iohannis, luni, pe Facebook.

"Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei", mai afirma Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.