Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,7 a zguduit vineri dimineata mai multe orase turistice din zona Marii Egee, anunta The Guardian, citand oficiali greci si turci, conform carora aproximativ 200 de persoane au fost ranite, iar doua au murit. Dintre raniti, cel putin 120 sunt din Kos, iar 70 in Turcia.

Update 09:27- Cele doua persoane care si-au pierdut viata in cutremurul din Grecia sunt un turc si un suedez, au anuntat autoritatile elene.

Update 09:04- Cele doua persoane care si-au pierdut viata in seismul din Grecia sunt turisti straini, a declarat primarul insulei Kos, George Kyritsis, citat de The Guardian.

El nu a precizat nationalitatea celor doi.

Alte 120 de persoane au fost ranite pe insule, dintre patru sau cinci sunt in stare grava.

Cel putin 20 de oameni internati au oase rupte

Zidul unei cladiri care data din anii ’30 s-a prabusit peste oamenii aflati intr-un bar din cladire, a precizat primarul.

“Nu mai sunt multe cladiri vechi ramas in Kos. Aproape toate structurile de pe insula au fost construite conform noilor coduri, pentru a rezista la cutremure”, a adaugat oficialul.

Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de statiunea Bodrum si la 16 kilometri nord-est de Kos.

Seismul a produs valuri seismice de mici dimensiuni. Imagini arata zone de pe insula Kos unde apa a adus crengi de copaci si noroi.

De asemenea, in cartierul Gumbet, din Bodrum, mai multe magazine au fost avariate de tsunamiul de mici dimensiuni, relateaza postul de televiziune NTV.

Primarul din Kos, George Kyritsis, a declarat pentru Reuters ca s-au inregistrat doua decese si mai multi raniti. Victimele se aflau in cladiri vechi, care s-au prabusit, relateaza Associated Press.

Autoritatile elene au trimis elicoptere pentru a transporta ranitii la spitale de pe insula Rhodos, relateaza Haaretz.

Oficialul a dat asigurari ca armata si serviciile de interventie in situatii de urgenta sunt mobilizate si ca, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insula. Mai multe drumuri de coasta au fost inundate.

Grecia si Turcia se afla intr-o zona predispusa la seisme

Mai multi turisti si-au petrecut noaptea in afara hotelului lor, pe plaja Lambi de pe insula Kos, relateaza Associated Press. Lauren Duffy, o studenta britanici in varsta de 20 de ani, a fost evacuata impreuna cu mama si sora ei de la hotelul Atlantis, unde numeroase geamuri s-au spart din cauza cutremurului.
Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

“Dormeam, in camera noastra de hotel, cand am fost treziti de o zguduitura foarte violenta si tipam cu totii si ni s-a spus sa evacuam hotelul”, a povestit ea.

Duffy a precizat ca s-a intors in hotel pentru a lua pasapoartele, dar a iesit din nou cand a simtit replici.

Ea a precizat ca nimeni din hotelul sau nu a fost ranit, dar sticla sparta face ca zona sa nu fie sigura. Tanara a spus ca majoritatea turistilor din hotel sunt olandezi, rusi si germani.

Oficialii eleni au declarat ca seismul, cu magnitudinea 6,5, s-a produs la ora locala si a Romaniei 1.31, la 10 kilometri sud de Bodrum (Turcia) si la 16 kilometri est-nord-est de Kos, la 10 kilometri adancime.

Potrivit autoritatilor turce, cutremurul a fost urmat de peste 20 de replici, iar acestea ar putea continua, scrie News.ro.

Guvernatorul provinciei Mugla, Esengul Civelek, a declarat ca, din datele initiale, in Turcia nu s-au inregistrat decese, dar cateva persoane au suferit rani usoare din cauza panicii.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

La Bitetz, o statiune aflata la sase kilometri vest de Bodrum, cutremurul a scos in strada oamenii speriati. Turistii s-au intors, in camerele lor pentru a-si lua lucrurile, dar au preferat sa petreaca noaptea afara.

Peste 600 de oameni au murit in octombrie 2011, in provincia Van din estul Turciei, in urma unui seism cu magnitudinea 7,2. In 1999, doua cutremure au provocat moartea a 20.000 de oameni in nord-vestul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.