Maratonul alegerilor prezidentiale americane din 2016 a durat cel putin 23 de luni, relateaza AFP, care prezinta marile etape, intorsaturile de situatie si surprizele unei campanii care va ramane in analele istoriei.

16 DECEMBRIE 2014

Un nou meci Bush-Clinton: este aifsul care ii face pur si simplu sa saliveze pe comentatori, cu care Jeb Bush, fiul si fratele fostilor presedinti intra in cursa pentru Casa Alba.

2 MARTIE 2015

Stire senzationala in New York Times: Hillary Clinton a folosit un server privat pentru a comunica la Departamentul de Stat din 2009 si pana in 2013. Echipa ei este luata pe nepregatite. "Ni s-a spus ca s-a rezolvat", afirma intr-un e-mail, furat recent de hackeri, viitorul ei director de campanie Robby Mook.

"N-am trimis vreodata vreun mesaj clasificat pe e-mail", da asigurari cea vizata intr-o conferinta de presa tensionata. O declaratie pe care ancheta o va contrazice.

12 APRILIE 2015

"Candidez la presedintie", anunta Hillary Clinton intr-o inregistrare video. La acest moment Donald Trump nici macar nu este inclus in sondaje impotriva democratei. O adevarata armada de republicani incepe sa se lanseze, inclusiv Ted Cruz, Marco Rubio si Ben Carson. Vor fi 17 in total.

16 IUNIE 2015

La turnul Trump din New York, Donald Trump dovedeste ca nu blufeaza si se declara candidat intr-o conferinta de presa. Istoria retine o fraza: "Atunci cand Mexicul trimite acesti oameni, ei nu trimit cele mai bune elemente ale lor (...). Ei aduc droguri, ei aduc delincventa, sunt violatori".

Pe 14 iulie, un prim sondaj il plaseaza in fruntea alegerilor primare. Se lanseaza valul populist.

7 DECEMBRIE 2015

"Donald J. Trump indeamna la incetarea totala si completa a intrarii musulmanilor in Statele Unite, pana cand reprezentantii tarii noastre vor fi capabili sa inteleaga ceea ce se intampla". Ploua cu condamnari mondiale, iar majoritatea republicanilor aplauda.

1 FEBRUARIE 2016

"Miscarea" Trump nu arata tocmai a castel de carti de joc. Sustinatorii ei il plaseaza pe locul doi in alegerile primare din Iowa, pe primul in New Hampshire, in South Carolina... "In ziua in care vom lua tot, vor intelege si ei", le transmite el "comentatorilor".

Citeste si:
Implantul dentar - etape ale tratamentului si cat te costa in final
Implantul dentar - etape ale...

20 FEBRUARIE 2016:

Jeb Bush se retrage din cursa. Incercarea sa a "inghitit" 152 de milioane de dolari.

3 SI 4 MAI 2016

Ultimii rivali ai lui Donald Trump, Ted Cruz si John Kasich, arunca prosopul, iar Donald Trump triumfa. Urmatoarea sa tinta: Hillary Clinton. "Uitati-va la scandalul e-mailurilor. Ea nici macar n-ar trebui sa aiba dreptul sa candideze".

Ultraconservatorii din miscarea "orice pana la Trump" incearca sa organizeze rezistenta. "Vom unifica partidul", ii respinge Trump.

7 IUNIE 2016

Cu greu, Hillary Clinton obtine investitura democrata in fata inepuizabilului Bernie Sanders, care a dejucat prognosticurile si a electrizat stanga si tinerii din Partidul Democrat.

"Este prima data in istoria tarii noastre cand o femeie este investita de unul dintre marile partide", declara ea intr-o atmosfera incendiara la New York.

Citeste si:
Coronavirus in Romania: 49 de pacienti infectati, jumatate in...
Coronavirus in Romania: 49 de...

5 IULIE 2016

Usurare in randul democratilor! FBI-ul recomanda ca Hillary Clinton sa nu fie urmarita penal in cazul e-mailurilor sale. Insa directorul James Comey, ii denunta "neglijenta extrema".

IULIE 2016

Donald Trump este investit in mod oficial drept candidat, la Cleveland, intr-o Conventie republicana subminata de discordie, in timp ce Conventia democrata de la Philadelphia o propulseaza pe Hillary Clinton in fruntea sondajelor.

August este o luna cu adevarat neagra pentru miliardar, care isi remaniaza echipa si se impotmoleste intr-o disputa cu familia Khan, familia unui militar musulman ucis pe campul de lupta.

11 SEPTEMBRIE

Lui Hillary Clinton, deshidratata pe o vreme calda, i se face rau la New York. Ea se dezechilibreaza inainte sa urce in masina si este nevoita sa marturiseasca faptul ca sufera de pneumonie.

26 SEPTEMBRIE 2016

Citeste si:
Iohannis îndeamnă românii să meargă la vot, „ca să nu păţim ca în...
Iohannis îndeamnă românii să...

Rareori in istoria americana a avut loc o dezbatere un asemenea impact. In fata a 84 de milioane de telespectatori, Donal Trump se enerveaza in fata unei Hillary Clinton pregatite si nemiloase. Ea urca in sondaje.

7 OCTOMBRIE 2016

"Atunci cand esti un star, ele te lasa s-o faci. Poti face orice": este scoasa la lumina o inregistrare video din 2005 in care Donald Trump povesteste modul in care pipaie femei. Urmeaza un scandal fara precedent. Zeci de republicani il abandoneaza.

28 OCTOMBRIE

O adevarata mana cereasca, cu 11 zile inainte de scrutin, directorul FBI relanseaza cazul e-mailurilor si anunta Congresul ca a descoperit mesaje noi, care urmeaza sa fie analizate. "Acesta este cel mai mare scandal de la Watergate" incoace, se bucura Donald Trump, care si-a gasit astfel tema cu care sa-si incheie campania.

Citeste si:
Dancila: PSD recastiga increderea romanilor care ne-au votat in 2016
Viorica Dancila: PSD a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.