Fum alb a iesit, miercuri seara, pe cosul Capelei Sixtine, indicand alegerea noului Papa.

Cardinalii se pare ca l-au ales pe argentinianul Jorge Bergoglio (76 de ani) sa serveasca functia de Suveran Pontif. Cardinalul Jean Louis Tauran este cel care a facut anuntul, la o ora dupa ce s-a vazut fumul alb.

Acesta a iesit la ora 19.06 (20.06, ora Romaniei), dupa al cincilea vot care a avut loc in cadrul Conclavului. Bergoglio a fost botezat de iezuiti in 1969 si reprezinta primul Papa iezuit din istoria catolicismului. Din 1998, a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal in 2001.

Jorge Bergoglio si-a luat numele de Francisc I si va fi al 266-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice.

Bergoglio s-a nascut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, intr-o familie de italieni, scrie MEDIAFAX.

Dupa ce a studiat la seminarul teologic catolic din orasul Villa Devoto, Bergoglio a intrat in Societatea Iezuita in martie 1958. A obtinut diploma de licenta in Filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel, apoi a predat Literatura si Psihologie la Colegiul "Inmaculada" din Santa Fe si la Colegiul "Salvador" din Buenos Aires. A fost hirotonit preot in decembrie 1969, dupa care a absolvit Facultatea de Filosofie si Teologie din San Miguel.

Din punctul de vedere al gandirii teologice, Bergoglio este considerat apropiat de organizatia conservatoare laica Comuniune si Eliberare, o miscare afiliata Bisericii Romano-Catolice.

Cardinalul Bergoglio a avut pozitii impotriva avortului si eutanasiei, condamnand homosexualitatea, conform canoanelor apostolice, desi afirma ca persoanele homosexuale trebuie respectate ca toti ceilalti. Bergoglio s-a opus legalizarii casatoriilor persoanelor de acelasi sex in Argentina.

Din punctul de vedere al gandirii sociale a Bisericii, Bergoglio pledeaza pentru ajutarea saracilor si evidentiaza importanta justitiei sociale.



Citeste si:
Papa Francisc va primi un „papamobil” electric!
Papa Francisc va primi un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.