Incredibil13 Martie 201311:50

Lectura de un minut

Celebrul fum ce iese de pe cosul Capelei Sixtine si care semnaleaza, cand este alb, ca Biserica Catolica are un nou papa, iar cand este negru, ca votul nu a ajuns la un rezultat in acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse.

"Utilizam cartuse fumigene", a declarat marti pentru AFP Paolo Sagretti, care s-a ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot in Capela Sixtina.

La stanga intrarii au fost instalate doua sobe, si anume una pentru arderea buletinelor de vot, iar in cealalta sunt introduse produse chimice pentru producerea fumului - negru in cazul unui insucces, alb atunci cand va fi ales Papa. Cele doua dispozitive sunt legate intr-un circuit comun cu evacuare desupra acoperisului Capelei, scrie MEDIAFAX.

Acest mod, considerat un pic arhaic, de informare a lumii ca Biserica Catolica are un nou sef este, in continuare, primul semnal catre lumea exterioara, desi, uneori, sunt trase si clopotele Bazilicii Sfantul Petru, insa cu o usoara intarziere fata de fum.

Initial, fumul alb era obtinut adaugand paie umede peste buletinele de vot arse, in timp ce fumul negru era obtinut prin adaugarea unui fel de gudron.

Citeste si:
Paul Stanescu: PSD sa-si aleaga conducerea ca la Vatican
Paul Stanescu: PSD sa-si...

Dupa mai multe episoade in care un fum gri, mai mult sau mai putin inchis sau deschis ca nuanta, a indus in eroare credinciosii, Vaticanul a introdus, in 2005, acest nou sistem considerat drept cel mai fiabil.

Totusi, la alegerea lui Joseph Ratzinger, pe 19 aprilie 2005, mecanismul nu era prea bine pus la punct, fumul care a iesit fiind gri.

Pentru a obtine un fum negru, Vaticanul utilizeaza un amestec de perclorat de potasiu, antracen si sulf, in timp ce fumul alb este produs cu un amestec de clorat de potasiu, lactoza si colofoniu, potrivit unor informatii difuzate de Sfantul Scaun pe site.

Un panou de control electronic permite alegerea caruia dintre cei doi produsi sa fie utilizata, iar acesta este introdus in soba in acelasi timp cu buletinele de votare, care sunt distruse de foc.

Citeste si:
Nicki Minaj si producatorul Kenneth Petty s-au casatorit in secret/...
Nicki Minaj si producatorul...



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.