La aproape un an de la efectuarea studiului de fezabilitate si la aproape o luna de la expirarea termenului initial de finalizare, lucrarile pentru refacerea stadionului "National" au fost sistate in urma unei anchete guvernamentale.

Cea mai importantA arena de fotbal din Romania nu va gazdui in viitorul apropiat un meci al nationalei, ancheta declansata de guvern in legatura cu lucrarile de reabilitare demonstrind ca firma care a cistigat licitatia lucreaza fara proiect si fara autorizatii de la Primaria Sectorului 2, astfel ca taierea panglicii se va amina. Pina in prezent, firma austriaca Swietelsky Bau a efectuat doar lucrari de pregatire a terenului, pentru care a incasat, potrivit unor surse din interiorul Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), sase miliarde de lei, finantarea fiind suportata de Loteria Nationala. "Pina acum n-au lucrat efectiv. Au spart tribunele, au scos pamintul, dar n-au inceput lucrul", ne-a declarat directorul bazei sportive "Lia Manoliu", Dan Tudose.

Amenda firmei austriece

Argumentul lui Dan Tudose vine pentru a justifica faptul ca, de fapt, austriecii au lucrat pina in prezent fara a dispune de un proiect, deci in afara legii. Desi au inceput lucrarile inca din luna decembrie a anului trecut, pe care le-au sistat din cauza vremii neprielnice, actul a fost inregistrat abia la inceputul acestei luni, dupa declansarea anchetei guvernamentale. Ceva asemanator s-a intimplat si cu gazonarea facuta de fratele baronului Marian Oprisan, litigiu terminat atunci in fata instantei. "Proiectul exista, miine (n.r. - astazi) sau poimiine (n.r. - miine) il vom inainta Primariei Sectorului 2 pentru a primi autorizatie de constructie. Intirzieri au fost, pentru acestea firma a fost sanctionata. Ei au spus ca vor lucra si noaptea pentru a mai recupera din timp. Acum pisica nu mai e nici la ei, depinde de rapiditatea cu care vom primi actele de la primarie", a adaugat Dan Tudose.

Firma austriaca nu are ca obiect de activitate proiectarea, astfel ca a fost nevoie de o alta societate pentru realizarea lucrarii, fapt confirmat de Octavian Morariu, actualul presedinte al Comitetului Olimpic. Purtatorul de cuvint al Primariei Sectorului 2, Adrian Albu, a confirmat ieri ca nu s-a dat nici un fel de autorizatie: "Ce, daca-ti pui gresie in baie, ai nevoie de autorizatie? Este problema lor interna".

Panglica va fi taiata la vara

Cu toate acestea, lucrarile nu pot fi reluate pina cind ANS nu se va pronunta, atit timp cit forul condus de Gheorghe Florian a dispus o ancheta privind verificarea contractului semnat de predecesorul sau, Constantin Diaconu. "N-a fost o ancheta propriu-zisa, ci o verificare amanuntita. Nu sint insa probleme", ne-a precizat Dan Tudose. Potrivit acestuia, in actualele conditii, lucrarile care prevad inaltarea platformei cu 1,3 metri, montarea unui sistem de drenaj, a unei instalatii de incalzire si a unei instalatii de udare automata se vor incheia cel mai devreme la mijlocul lunii iunie. •

Chirie lunara de trei milioane de lei

Intirzierea lucrarilor de pe stadionul "National" nu este unica problema din punctul de vedere al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS). Astfel, oficiali ai forului sportiv acuza proasta organizare a Complexului "Lia Manoliu". Un exemplu in acest sens ar fi, de pilda, faptul ca pentru utilizarea terenurilor de tenis din incinta se percepe o chirie de trei milioane de lei pe luna, o suma insignifianta fata de valoarea reala. "In privinta proastei administrari, dati-mi voie sa-mi pun semne de intrebare. E adevarat ca unul dintre terenuri e inchiriat cu vreo trei milioane de lei pe luna, dar contractele au fost semnate acum 10-15 ani cind eu nu eram", s-a aparat directorul de la "Lia Manoliu", Dan Tudose.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.