Dan Diaconescu s-a prezentat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sustinand ca nu stie de ce a fost chemat de procurorii, dar ca "este clar ca se doreste bagarea unui pumn in gura", precum si oprirea sa din cursa pentru presedintie.

Intrebat daca este posibila o rearestare a sa, in dosarul in care este acuzat de santaj, patronul OTV a declarat ca "orice este posibil". De asemenea, in legatura cu inceperea urmaririi penale pe numele lui Mihai Ghezea, fostul director al publicatiei "Atac la persoana", Diaconescu a aratat ca nu stie nimic. Mai mult, patronul OTV a sustinut ca toate plingerile facute pe numele sau in ultimii 15 ani si solutionate cu neinceperea urmaririi penale au fost deschise pentru a fi reanalizate, relateaza NewsIn.

Totodata, Dan Diaconescu le-a spus jurnalistilor ca procurorii au cautat, miercuri, in timpul perchezitiilor de la OTV, "niste casete din 2005", insa a sustinut ca televiziunea nu pastreaza inregistrarile decat 30 de zile.

„OTV nu a facut niciodata decat contracte legale, fiind vorba de acum cinci ani. DNA m-a considerat nevinovat acum cinci ani. Tot dosarul s-a inchis si vedem ce s-a intamplat astazi. Ma astept si la alte dosare fabricate ca sa aiba si telespectatorii ce vedea in afara de pensii si de salarii. Se tot incearca arestarea mea, blocarea accesului catre alegeri ca sa pot candida, vom interzice arestul preventiv mai putin in cazul crimelor si violurilor, vom putea mari salariile si pensiile oamenilor, vom introduce Legea Cojocaru. In orice zi pot fi arestat de acum pana la alegeri. I-am spus domnului procuror ca ma gandesc ca voi deveni presedinte sa-l numesc procuror general. A zambit, ca de la presedinte la procuror general”, a declarat Dan Diaconescu pentru Realitatea TV, la iesirea de la DNA.


Surse judiciare au declarat ca ancheta in cazul lui Dan Diaconescu a fost extinsa, fiind descoperite noi cazuri de santaj. Mai mult, in vizorul procurorilor anticoruptie au intrat si alte persoane din randul colaboratorilor lui Dan Diaconescu.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele unuia dintre fostii directori ai publicatiei "Atac la persoana", Mihai Ghezea, in dosarul in care jurnalistul Dan Diaconescu este cercetat pentru santaj, au declarat miercuri pentru NewsIn avocatii patronului OTV.

Procurorii anticoruptie au perchezitionat, miercuri, sediul televiziunii OTV, pentru a cauta noi probe in dosarul in care patronul Oglinda TV, Dan Diaconescu, este cercetat pentru santaj, alaturi de mai multi angajati ai sai, au declarat surse judiciare.


Dan Diaconescu si un colaborator al OTV, Doru Parv, au fost arestati preventiv pe 23 iunie, de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, la cererea procurorilor DNA, dupa ce acestia l-ar fi santajat pe primarul unei comune din judetul Arad, caruia i-au cerut 200.000 de euro pentru a nu difuza un material compromitator despre acesta. Pe 25 iunie, magistratii Tribunalului Bucuresti l-au eliberat, insa, pe Diaconescu, iar Doru Parv a ramas in arest.
Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Dan Diaconescu a fost lasat in libertate de Tribunalul Bucuresti pentru ca nu este recidivist si are un copil in intretinere, se arata in motivarea deciziei din 25 iunie, in care magistratii sustin ca, pe de alta parte, sunt indicii ale existentei unui grup infractional la OTV.

"Instanta subliniaza expres ca singurul motiv de a aplica o masura preventiva mai blanda decat cea retinuta de prima instanta este faptul ca inculpatul Dan Diaconescu nu este infractor recidivist si are un copil minor in intretinere", noteaza judecatorii in motivare.

Pe de alta parte, judecatorii au stabilit ca, "parcurgand materialul probator efectuat pana in acest moment, se constata ca acesta contureaza presupunerea rezonabila ca cei doi inculpati au savarsit, cu vinovatie, faptele de care sunt acuzati si, de asemenea, acelasi material probator releva indicii cu privire la o activitate ilicita mult mai ampla decat cea retinuta in propunerea de arestare".

Citeste si:
Gigi Becali, despre situația lui Dan Diaconescu. Ce a zis despre...
Gigi Becali, despre situația...

  • Diaconescu s-a folosit de Doru Parv ca de un instrument

Reprezentantii Tribunalului Bucuresti (TB) sustin in motivare ca Doru Parv a avut o atitudine "vadit nesincera" pe parcursul anchetei. Judecatorii consemneaza faptul ca Parv le-a spus anchetatorilor ca sumele de bani primite de la Ion Mot, primarul comunei aradene Zarand, constituiau transe ale unui imprumut pe care edilul trebuia sa i-l restituie. "Tribunalul apreciaza ca apararea simplista adoptata de catre inculpat-si care este invocata constant in cauzele avand ca obiect infractiunid e santaj - nu este sustinuta de materialul probator administrat", se arata in decizie.

Potrivit documentului citat, implicarea lui Dan Diaconescu "apare, prin comparatie, ca mult mai subtila, acesta evitand sa ia legatura direct cu partea vatamata, in pofida insistentelor acesteia si preferand sa actioneze prin interpusi". De asemenea, judecatorii considera ca Diaconescu s-a folosit de Doru Parv ca de un instrument.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...


In privinta declaratiilor lui Diaconescu, potrivit carora nu l-a cunoscut niciodata pe primarul din Zarand, judecatorii TB noteaza ca acestea sunt contrazise de declaratiile date de fostul reporter OTV Mihaela Moise, cea care a filmat materialul despre edilul aradean, care le-a spus procurorilor anticoruptie ca "a comunicat datele despre activitatea ilicita a partii vatamate (n.r. Ion Mot) lui Dan Diaconescu si Dianei Voiculescu". Totodata, potrivit motivarii deciziei TB, Moise le-a dat imaginile filmate in Zarand tot celor doi.

In ceea ce priveste existenta datelor concrete ca lasarea in libertate a lui Doru Parv ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica, instanta a stabilit ca acesta are apatenta pentru obtinerea de venituri ilicite, avand o evolutie periculoasa pe scara infractionala, de la infractiuni de furt la cele comise cu violenta psihica, sustin magistratii.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

  • "Doru Parv are rol de interfata cu victimele si exercita in mod nemijlocit infractiuni de santaj"

"De asemenea, din declaratii, Tribunalul constata indicii nu numai de nesinceritate in ceea ce priveste activitatea proprie a inculpatului Parv, dar si indicii ca acesta incearca incearca cu orice pret sa-l deculpabilizeze pe coinculpatul Diaconescu Dan, asumandu-si din considerente neclare pana in prezent intreaga vinovatie", se mai arata in motivare. Judecatorii au considerat ca o astfel de atitudine nu poate fi calificata drept o prelevare de dreptul la tacere, ci o incercare de a minti in legatura cu activitatea altor acuzati, astfel incat se impune arestarea preventiva a lui Parv.

Pe de alta parte, in motivare se arata ca din datele dosarului reies indicii ca Parv, Diaconescu, alaturi de fostul reporter OTV Mihaela Moise si administratorul socitatii care detine licenta OTV, Diana Voiculescu, ar putea fi acuzati de constituirea unui grup infractional.

"Astfel, exista in speta date ca ne regasim in fata unui grup infractional organizat cu o structura bine stabilita cu roluri foarte clare, atributii de conducere avand inculpatul Dan Diaconescu, liderul gruparii infractionale si cu putere de comanda si control asupra membrilor executanti, inculpatul Parv Dorel Petru are rol de interfata cu victimele si care exercita in mod nemijlocit infractiuni de santaj, iar martorele Mihaela Moise si Diana Voiculescu (reporter, respectiv administrator al societatii ce detine licenta de emisie pentru OTV) avand atributii de a realiza materialele cu care ceilalti doi inculpati santajau", noteaza judecatorii in motivare.

  • TB: OTV, "acoperirea" pentru operatiuni de santaj

Judecatorii Tribunalului Bucuresti apreciaza ca "prezumtivul grup infractional organizat foloseste mijloace laborioase mascate in spatele unui post de televiziune si invocand libertatea presei, pentru a da o aparenta de legalitate activitatii infractionale, denatureaza sever sensul constitutional al acestui concept".

Cu toate acestea, potrivit incheierii de sedinta, pentru ca procurorul de caz nu a pus in miscare actiunea penala si sub acest aspect, in cazul lui lui Dan Diaconescu se impune luarea unei alte masuri, respectiv interdictia de a parasi tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.