Criticul de film Alex. Leo Serban, in varsta de 52 de ani, a decedat la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti, conform unor surse apropiate acestuia.

Alex. Leo Serban, care a murit vineri noapte, de o boala incurabila, a fost unul dintre cei mai apreciati si mai rafinati critici de film romani, un apropiat al cineastilor din noul val romanesc si un fin observator al lumii celei de-a saptea arte, scrie MEDIAFAX.


Alex. Leo Serban a fost singurul critic roman invitat in emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator si moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferentiar la Lincoln Center, la Universitătile Umea, Humboldt, Pittsburgh si la Teatrul National din Bucuresti.

A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat si prezentat Festivalul de film romanesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) si retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).

A fost membru in boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) si in juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; presedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar in perioada 2007-2010 a fost consilierul de selectie al Festivalului Filmului European.

In ianuarie 2008 a fost ales – in urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro – "Criticul de film preferat al cinefililor romani".

A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundatia "Timpul" (2008).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.