Pionierul american al televiziunii Walter Cronkite, considerat "omul care a inspirat cea mai mare incredere Americii", a murit vineri la varsta de 92 de ani, a informat CBS, post de televiziune la care acesta a lucrat, relateaza AFP.
Cauzele mortii nu au fost precizate, dar, potrivit Washington Post, Cronkite suferea de cativa ani de o boala vascular-cerebrala, relateaza NewsIn.

Prezentator al jurnalului de seara al CBS in perioada 1962-1981, el a fost asociat cu unele dintre marile pagini de istorie ale celei de a doua jumatati a secolului XX in Statele Unite, de la razbioiul din Vietnam la asasinarea presedintelui Kennedy, de la primul pas pe Luna la scandalul Watergate.

Cronkite a debutat in anii '30 la agentiile Scripps-Howard si United Press. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, a insotit armata americana in debarcarea din Normandia si a survolat Germania in timpul bombardamentelor aeriene. De asemenea, a fost sef al biroului United Press din Moscova, inainte de a ceda tentatiei televiziunii, in 1950.

La sfirsitul anilor '60, a jucat un rol crucial in orientarea opiniei publice americane impotriva razboiului din Vietnam. In 1972, un sondaj de opinie il numeste "omul care inspira cea mai mare incredere Americii", mai multa decat orice om politic, lider religios sau erou sportiv.

"Este imposibil sa ne imaginam CBS, jurnalismul, de fapt America, fara Walter Cronkite", a declarat presedintele CBS News and Sports, Sean McManus. "In afara faptului ca a fost cel mai bun prezentator din istorie si cel care a inspirat cea mai mare incredere, el a ghidat America prin crize, tragedii, reusite si mari momente", a adaugat el.

Si presedintele Barack Obama i-a adresat un omagiu lui Cronkite. "Timp de decenii, Walter Cronkite a fost vocea care a inspirat cea mai mare incredere Americii. Vocea sa calda intra in milioane de case in fiecare seara si, intr-o industrie a simbolurilor, Walter a definit standardele dupa care toti ceilalti sunt judecati", a subliniat Obama.
18 iulie 2009 10:23


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.