Secretarul de Stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni vrea sa se insiste, in problema aderarii Serbiei la UE, pana cand aceasta va acorda garantii reale minoritatii romane.

Romania blocheaza decizia asupra candidaturii Serbiei la UE

Guvernul Romaniei stie foarte bine care este realitatea legata de minoritatea romana din Serbia, semnalul pe care l-a dat este foarte clar si ferm, dorindu-se garantii reale pentru aceasta minoritate, a declarat Eugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, intr-o conferinta de presa.

"Noi stim foarte bine care este realitatea in Serbia astazi privind minoritatea romana. Semnalul pe care l-a dat Romania este unul extrem de ferm si foarte clar: vrem garantii reale pentru minoritatea romana. Nu vrem ca minoritatea romana sa fie singura minoritate a carei tara mama se afla in UE divizata intre vlahi si romani. Nu exista minoritate nationala vlaha, nu putem standardiza graiurile romanesti (...) Angajamentul statului roman este foarte ferm: limba romana este limba oficiala a UE si vom insista peste tot unde exista minoritati romanesti ca drepturile conationalilor nostri sa fie respectate", a afirmat Tomac.

Ce vrea sa dovedeasca Romania prin blocarea candidaturii Serbiei la UE

Romania a solicitat in nenumarate randuri ca statul roman sa-si poata stabili propria identitate si ca toate drepturile minoritatilor romane sa fie respectate.

Tomac a subliniat ca statul roman nu vrea lucruri exagerate: acces la educatie in limba materna, recunoasterea bisericii ortodoxe romane din Serbia si slujbe in limba romana in biserici, emisiune informative de radio si TV in limba romana, scrie MEDIAFAX.

Corina Cretu: Pozitia Romaniei fata de Serbia, un act gratuit

"Sunt lucruri absolut firesti, pe care statul roman le respecta, nu avem nicio problema cu nicio minoritate nationala care traieste in Romania vrem ca acelasi tratament sa fie aplicat si pentru minoritatile noastre in statele in care locuiesc. Vom insista pana cand statul sarb va acorda garantii reale statului roman astfel incat acest proces de asimilare va inceta", a spus Tomac.

Citeste si Reactii despre pozitia Romaniei fata de aderarea Serbia la UE

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.