Partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin a obtinut majoritatea absoluta in Camera inferioara a Parlamentului (Duma) cu 238 de deputati din totalul de 450, potrivit datelor "repartizarii preliminare a mandatelor", a anuntat luni Comisia Electorala, citata de AFP.

Partidul Comunist, clasat al doilea in alegerile legislative de duminica, va avea 92 de deputati, Rusia Dreapta (centru-stanga) va avea 64 de locuri, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, Partidul Liberal-Democrat (nationalist) va avea 56, potrivit repartizarii mandatelor la acest scrutin proportional, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov.

  • Regresul inregistrat de Rusia Unita, confirmat dupa numararea a 94 la suta din voturi

Totusi, partidul Rusia Unita al premierului Vladimir Putin a obtinut 49,69% din voturi dupa numararea a 94% din buletine, fiind departe de majoritatea covarsitoare pe care o detinea in Duma inaintea alegerilor de duminica, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

In cursul noptii, Rusia Unita s-a mentinut in jurul procentului de 50%, cu mici oscilatii peste si sub aceasta valoare.

Daca rezultatele finale vor confirma acest procent, acesta va reprezenta o infrangere dura pentru partidul lui Putin, care a fost formatiunea politica dominanta in Rusia in ultimii zece ani.

Partidul Comunist a obtinut 19,15 la suta din voturi, Rusia Dreapta 13,17 la suta, iar Partidul Liberal-Democrat 11,6 procente, potrivit acestor rezultate preliminare.

Rata de participare la vot a fost de aproximativ 60%.


Celelalte trei partide nu au depasit pragul de 7%. Partidele care castiga 5 procente pot obtine un loc, iar cele care au 6 procente pot primi doua locuri in Duma. Dar cel mai apropiat candidat de aceste procente, partidul Iabloko, a obtinut doar 3,22 la suta.

Patriotii din Rusia si Cauza Dreapta sunt si mai departe de acest deziderat, cu 0,96 la suta si, respectiv, 0,59 la suta.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

  • Alegeri fraudate?

Alegerile din Rusia au fost marcate de mii de plangeri de fraude atat din partea observatorilor, cat si a Guvernului, Ministerul de Interne anuntand ca a primit si va investiga peste 1.000 de astfel de plangeri.

Partidele Iabloko si Cauza Dreapta au declarat ca vor contesta rezultatele.

Rezultatele oficiale aproape complete sunt asteptate luni, la ora locala 10.00 (08.00 ora Romaniei), cand vor fi numarate 99 la suta din voturi, a anuntat Comisia Electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.