Partidul lui Vladimir Putin este favoritul alegerilor legislative de la 4 decembrie din Rusia, tara in care domina o scena politica inchisa de un deceniu.

Aproximativ 110 milioane de alegatori sunt chemati sa aleaga cei 450 de deputati din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara).

In cadrul actualei Camere, aleasa in 2007, Partidul Rusia Unita, din care fac parte numerosi "aparatcik", oficiali locali sau federali si reprezentanti ai mediilor de afaceri apropiate puterii, a obtinut 315 mandate de deputat, reprezentand o majoritate constitutionala de doua treimi, informeza MEDIAFAX.

Partidul liberal de opozitie Iabloko, creditat cu patru la suta din voturi, are putine sanse sa intre in Duma de Stat. Partidul liberal de opozitie Parnass, indepartat din alegeri, a lansat un apel, la fel ca opozitia radicala, la boicotarea alegerilor sau la vot nul prin insemnarea buletinului de vot in semn de protest.

Potrivit Centrului Levada, un insitut independent de sondare a opiniei publice, la 1 noiembrie cota lui Medvedev si Putin a scazut, in ultimul an, cu aproximativ 20 la suta. Cota lui Medvedev a scazut la 57 la suta, iar a lui Putin la 61 la suta. Proportia celor nemultumiti a crescut aproximativ cu aceeasi valoare, in cazul lui Medvedev la 42 la suta, iar a lui Putin la 38 la suta.

Potrivit aceluiasi institut, 53 la suta dintre rusi afirmau, la jumatatea lui noiembrie, ca intentioneaza sa voteze pentru Rusia Unita, nivel care, corelat cu raportul voturilor favorabile formatiunilor care nu trec pragul de sapte la suta, ar aduce partidului lui Vladimir Putin la 253 de mandate in noul Parlament. Partidul comunist ar urma sa se claseze al doilea, cu 94 de mandate.

Partidul Comunist, care in prezent detine 57 de mandate, este o formatiune cu un electoral imbatranit, iar Partidul Liberal-Democrat (nationalist, care detine 40 de mandate) si Rusia Dreapta (de centru-stanga, cu 38 de mandate) sunt, in general, considerate ca sustinatoare, mai mult sau mai putin, ale puterii.

Dmitri Medvedev, care urmeaza sa preia postul de premier dupa revenirea mentorului sau la Kremlin, este primul de pe lista Rusiei Unite.

Citeste si:
Raluca Turcan: Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de...
Raluca Turcan: Alegerile...

Vladimir Putin, care este presedintele formatiunii, a creat un "Front Popular" destinat mobilizarii intregii tari, prin intermediul unor "colective de muncitori", asociatii si comitete de intreprindere, in jurul partidului aflat la putere.

Cu scopul de a impiedica orice eventual miting contestatar, miscarea de tineret pro-Kremlin Nasi (Ai Nostri) a anuntat ca va mobiliza la Moscova, in ziua scrutinului, aproximativ 30.000 de tineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.