Comitetul Nobel a anuntat ca Premiul pentru Pace de anul acesta va fi acordat presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei africane Leymah Roberta Gbowee si activistei yemenite Tawakul Karman.

Sosita la putere dupa 14 ani de razboi civil, Johnson Sirleaf, in varsta de 72 de ani, este un "simbol al noii Africi", a precizat TV2, care a prezis corect numele laureatilor in ultimii doi ani, disidentul chinez Liu Xiaobo in 2010 si presedintele american Barack Obama in 2009.

Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile inaintea unui scrutin prezidential in care aceasta femeie angajata in reconstructia tarii candideaza pentru un al doilea mandat, scrie MEDIAFAX.

Cine este Ellen Johnson Sirleaf?

Ellen Johnson Sirleaf, 72 de ani a intrat in istorie devenind in 2006 prima femeie aleasa presedinte in Africa, intr-o tara - Liberia - afectata de 14 ani de razboi civil, comenteaza AFP.

Imediat dupa inceperea mandatului, ea a incercat sa se apropie de institutiile financiare internationale, pe care le cunoaste foarte bine: economista formata la Harvard, aceasta femeie care are patru copii si opt nepoti lucrase pentru ONU si Banca Mondiala.

Obiectivul ei era stergerea datoriei Liberiei si atragerea de investitori pentru reconstructia tarii. [Cele 10 FEMEI care ne CONDUC lumea]

Combaterea coruptiei si reformele institutionale profunde au fost intotdeauna principalele ei prioritati.

Ellen Johnson Sirleaf, supranumita "Doamna de Fier", a fost de doua ori la inchisoare in anii 1980, in timpul regimului Samuel Doe. Ea s-a remarcat prin actiuni pentru incetarea razboiului civil care a afectat Liberia din 1989 pana in 2003, soldandu-se cu 250.000 de morti.

In Liberia i se reproseaza totusi ca nu a respectat promisiunile in domeniul economic si social si ca nu s-a implicat suficient pentru reconcilierea nationala.

Sirleaf a ignorat un raport al Comisiei Adevarului si Reconcilierii din 2009, care o mentiona printre persoanele care nu ar fi trebuit sa ocupe functii oficiale timp de 30 de ani pentru ca l-ar fi sustinut pe fostul lider de gherila Charles Taylor, presedinte din 1997 pana in 2003. Sirleaf a recunoscut ca a sustinut oficial rebeliunea lui Taylor impotriva regimului Samuel Doe in 1989, dar, ulterior, a devenit cel mai mare adversar al acestuia.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Anterior, presedintele comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland a anuntat ca laureatul va fi anul acesta o persoana care promoveaza unitatea, dar nu este necesar sa fie cautat din randul "primaverii arabe", asa cum au prezis majoritatea expertilor.

Posibili laureati ai premiului Nobel pentru Pace

"Exista numeroase alte tendinte pozitive in lume (...). Gasesc ca este putin bizar ca cercetatorii (...) nu le-au vazut", a declarat el pentru postul public de televiziune NRK.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.