Scriitorul suedez Tomas Transtromer este laureatul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatura.

Acesta a castigat distinctia "pentru ca, prin intermediul imaginilor condensate, transluscente, el ne ofera o perspectiva proaspata asupra realitatii", potrivit site-ul Premiilor Nobel.

  • Cine este Tomas Transtromer?

Tomas Tranströmer, in varsta de 80 de ani, este scriitor, poet si traducator.

Acesta este cel mai cunoscut dintre poetii scandinavi in viata, cu o opera literara in care a explorat in mod frecvent relatia dintre intimitatea oamenilor si lumea care ne inconjoara, potrivit MEDIAFAX.

Psiholog, Tomas Tranströmer sugereaza in operele sale faptul ca examinarea poetica a naturii permite plonjarea in profunzimile identitatii umane si ale dimensiunii spirituale ale acesteia.

A inceput sa scrie la 13 ani, insa a publicat primul sau volum de poezii "17 dikter/ 17 poezii" in 1954. Au urmat alte titluri, printre care "Den halvfärdiga himlen/ Cerul jumatate gata" ( 1962), "Klanger och spår/ Clopote si urme" ( 1966), "Sanningsbarriären/ Bariera adevarului" ( 1978), "Det vilda torget/ Piata salbatica" ( 1983), "För levande och döda/ Pentru vii si morti" (1989), "Minnena ser mig/ Amintirile se uita la mine" ( 1993) si "Sorgegondolen/ Gondola funebra" ( 1996).

Poetul suedez a vizitat Romania in 2003, cu ocazia lansarii volumului de poeme "Pagini din cartea noptii" (trad. Dan Shafran, Editura Polirom), la Bucuresti. In 2005, i-a aparut in limba romana un al doilea volum, "Taina cea mare" (trad. Dan Shafran, Editura Polirom).

Autorul a vorbit despre Romania, intr-un interviu care a fost publicat in 1990, in Painted Bridge Quarterly, o publicatie literara din Philadelphia.

Intrebat daca este la curent cu evolutia tarilor Europei de Est, care beneficiaza de libertatea oferita de Glasnost, Tomas Transtromer a spus atunci ca Romania are "cea mai rea situatie din lume", deoarece se misca in alta directie decat restul.

Operele sale dezvolta insa limbajul modernist, expresionist si suprarealist al poeziei secolului al XX-lea. Versurile sale prezinta imagini simple din viata cotidiana si din natura, relevand o intuitie mistica asupra unor aspecte universale ale mintii omenesti.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

  • "Maestru al metaforei"

Potrivit unui articol din Romania literara, din 2003, "unul din motivele popularitatii versurilor lui Tomas Tranströmer este claritatea imaginilor, dinamizata prin surprinzatoare fluctuatii de perspectiva. Poetul este, totodata, un maestru al metaforei, pe care o foloseste cu o exactitate si cu o prospetime de neegalat".

Aceeasi publicatie mai scria ca Tranströmer este si un pasionat pianist, lucru care explica de ce poezia sa este atat de aproape de muzica. "Marin Sorescu constata, pe buna dreptate, ca poetul suedez pare a nu lucra cu cuvinte, ci cu note muzicale, cu tonuri si semitonuri pe un portativ de intindere de zapada", mai noteaza publicatia literara.

In 1990, Tranströmer a suferit atac cerebral care i-a afectat vorbirea, insa continua sa scrie

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Tranströmer a fost distins cu premiul Petrarca (Germania), in 1981, premiul pentru literatura al Consiliului Nordic si premiul international Neustadt (Statele Unite ale Americii), in 1990, premiul nordic al Academiei Suedeze in 1991, premiul Horst Bienek (Germania), in 1992, premiul August, acordat de Uniunea Editorilor din Suedia in 1996, si premiul "Cununa de aur" al Festivalului International de Poezie de la Struga, in 2003.

In 2010, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului peruan Mario Vargas Llosa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.