Presedintele american Barack Obama a acceptat Premiul Nobel pentru Pace la Oslo cu "intrebari dificile" despre razboi si pace, incercand sa apere actiunile SUA din Afganistan.

Obama a primit joi la Oslo premiul Nobel pentru pace, la doar cateva zile dupa ce a decis intensificarea efortului de razboi in Afganistan, relateaza CNN, citat de NewsIn.

Presedintele american a aparat rolul SUA in Afganistan afirmand ca razboiul este cateodata necesar, in discursul de acceptare a premiului, conform BBC.

"Primesc aceasta onoare cu profunda recunostinta si o mare modestie", a declarat Obama, dupa ce a primit premiul de la presedintele comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland. "Este un premiu care face apel la cele mai inalte aspiratii ale noastre: in pofida cruzimii si duritatii lumii in care traim, suntem doar prizonierii destinului", a spus seful Casei Albe.

"Actiunile noastre fac diferenta si putem schimba cursul istoriei catre mai multa dreptate", a adaugat el la ceremonia desfasurata in prezenta familiei regale norvegiene. Obama a recunoscut apoi ca distinctia sa a fost criticata, precizand ca nu merita sa stea alaturi de personalitati atat de prestigioase precum Martin Luther King si Nelson Mandela in galeria laureatilor Nobel.

In acelasi timp, el a evocat ironia de a primi Nobelul la doar noua zile dupa ce a decis sa trimita 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan. "Instrumentele de razboi au un rol in apararea pacii", a justificat liderul american. Barack Obama a adaugat ca Statele Unite trebuie sa "ramana un exemplu de comportament in razboi" si ca "nu trebuie sa-si sacrifice idealurile in lupta impotriva inamicilor".


Manifestanti antirazboi au protestat joi in apropierea Primariei din Oslo, unde s-a desfasurat ceremonia de inmanare a premiilor Nobel. "Protestam, deoarece nu credem ca presedintele Obama este un om al pacii", le-a declarat jurnalistilor Anna Carraro, participanta la manifestatie.

Fiecare laureat al premiul Nobel va primi o diploma, o medalie si suma de 10 milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari). Presedintele american Barack Obama va dona cele 1,4 milioane de dolari primiti in cadrul premiului Nobel pentru pace, a declarat in octombrie un responsabil din administratie, care a precizat ca presedintele nu decisese, la acea data, ce organizatie va primi banii.

Comitetul Nobel a surprins intreaga lume - chiar si pe presedintele american - la 9 octombrie, cand a anuntat, la mai putin de noua luni de la instalarea lui Obama la Casa Alba, ca ii acorda liderului SUA premiul "pentru eforturile sale extraordinare in vederea consolidarii diplomatiei internationale si cooperarii intre popoare".

Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru pace in urma cu 20 de ani, a declarat pentru Sky News ca, din punctul sau de vedere, decizia de a-i acorda presedintelui american aceasta distinctie este putin cam prematura.

Ceremonia de la Primaria din Oslo are loc la noua zile dupa ce Casa Alba a decis intensificarea operatiunilor militare in Afganistan, prin trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari.

"Nu am nicio indoiala ca exista alti candidati care erau probabil mai merituosi", a declarat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu premierul norvegian Jens Stoltenberg, cu putin timp inainte de a primi prestigioasa distinctie.

Doi americani din trei apreciaza ca Obama nu merita premiul Nobel pentru pace, potrivit unui sondaj dat publicitatii in cursul acestei saptamani.

Inainte de a-i inmana premiul, presedintele comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a incercat sa puna capat criticilor potrivit carora acordarea premiului este prematura. "Numerosi sunt cei care spun ca premiul a venit prea devreme", a spus Jagland. "Dar istoria este plina de ocazii pierdute. Acum am avut ocazia sa sustinem ideile presedintelui Obama", a adaugat el, precizand ca premiul "este un apel la actiune pentru intreaga lume". [Barack Obama simte ca nu merita Nobelul pentru pace]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.