Dominique Strauss-Kahn, a pledat nevinovat, la acuzatiile de agresiune sexuala formulate impotriva sa, in fata unui tribunal din New York, deschizand calea unui proces cu jurati.

Strauss-Kahn, imbracat intr-un costum bleumarin, statea in picioare in fata judecatorului Michael Obus. Intrebat daca pledeaza vinovat sau nevinovat la cele sapte capete de acuzare formulate impotriva sa, el a raspuns: "not guilty" (nevinovat).

Judecatorul a fixat data urmatoarei audieri pentru 18 iulie, scrie MEDIAFAX.

Ulterior, fostul director al FMI a parasit cladirea tribunalului din New York.

Strauss-Kahn ajunsese la tribunal cu doar cateva minute inainte, alaturi de sotia sa Anne Sinclair, in timp ce aproximativ o suta de manifestante purtand uniforme de hotel scandau: "rusine sa va fie".

Dominique Strauss-Kahn si sotia sa au parasit luni dimineata, cu putin timp inainte de ora locala 08.30 (15.30 ora Romaniei), domiciliul lor din Manhattan, la bordul unei masini negre.

Retinut in data de 14 mai la bordul unui avion Air France care urma sa decoleze catre Paris, fostul director al FMI se afla sub supraveghere la domiciliu, intr-o resedinta luxoasa din sudul Manhattanului, unde locuieste impreuna cu sotia sa.

O camerista in varsta de 32 de ani, de la hotelul Sofitel din Manhattan, il acuza de violente sexuale si tentativa de viol.

  • Etapele judiciare ale dosarului Dominique Strauss-Kahn

Acest act care are sapte capete de acuzare, intre care agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, a fost intocmit de procuror pe baza deciziei unei camere de acuzare "Grand jury", care a audiat marturia sub juramant a presupusei victime, o camerista a hotelului Sofitel din New York, in varsta de 32 de ani si de origine guineeana.

In prima situatie, daca Dominique Strauss-Kahn nu ar fi pledat vinovat la toate capetele de acuzare sau doar la o parte din ele, nu ar fi avut loc un proces, ci negocieri cu judecatorul privind numarul de ani de inchisoare pe care ii va avea de ispasit.

Cele sapte capete de acuzare retinute impotriva sa de justitia americana - in special agresiune sexuala si tentativa de viol - l-ar fi facut pasibil de pana la 74 de ani de inchisoare.

Citeste si:
Cine va fi noul șef al NATO? S-a vehiculat numele lui Iohannis
Cine va fi noul șef al NATO?...

Faptul ca are 62 de ani, "ca nu are cazier judiciar, ca a adus multe servicii comunitatii internationale si ca nu a provocat rani grave, sugereaza ca o pedeapsa de 15 ani ar fi foarte severa", apreciaza un profesor de drept de la Universitatea Fordham din New York, Ian Weinstein, care crede ca judecatorul va pronunta totusi "cel putin cinci ani de inchisoare".

In a doua situatie, cea care a si avut loc, Dominique Strauss-Kahn, care neaga faptele care ii sunt reprosate, a pledat nevinovat si va merge la proces, ce ar urma sa aiba loc cateva luni mai tarziu.

Intre timp, dosarele apararii si acuzarii vor fi constituite. Orice element care poate decredibiliza victima in imaginea juratilor va fi pretios pentru aparare si le va permite avocatilor lui Dominique Strauss-Kahn sa prezinte o femeie care nu corespunde cu imaginea imigrantei africane pioase, mama celibatara model si muncitoare, asa cum a fost prezentata pana acum.

Citeste si:
Dominique Strauss-Kahn, achitat de acuzatiile de proxenetism
Dominique Strauss-Kahn,...

La randul sau, acuzarea a strans probe ADN si de alt tip, care vor permite confruntarea cu acuzatul.

Avocatii lui Dominique Strauss-Kahn au sugerat deja ca daca exista probe de ADN, ei vor pleda ca actul a fost consimtit. Daca nu exista urme de violenta, va fi cuvant impotriva cuvant, avocat impotriva procuror, iar juriul va fi cel singurul judecator.

Procesul va incepe prin selectia juriului, care va fi format din 12 jurati si cativa inlocuitori. Acesta se va desfasura apoi timp de cateva saptamani cu interogatorii si contrainterogatorii ale martorilor, dintre care cel mai important va fi cel al presupusei victime. Aceste momente sunt intotdeauna cele mai intese in cazurile de viol sau crima.

Juriul urmeaza sa se pronunte in unanimitate, iar apararea poate intenta apel. In orice moment al procedurii, acuzatul poate decide sa pledeze vinovat.

Citeste si:
Dani Mocanu a fost acuzat de tentativă de omor. Manelistul susține...
Dani Mocanu a fost acuzat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.