Dupa o prima ipoteza in care Osama a fost ucis pentru ca a ripostat, acum se vehiculeaza ca el a fost ucis cu sange rece, fiind neinarmat in acel moment.

UPDATE:

Osama ben Laden ar fi incercat sa ajunga la o arma, inainte de a fi ucis de o echipa de comando americana la vila sa din Pakistan, a declarat un oficial american citat de Fox News, in pagina electronica, scrie MEDIAFAX.

Aceste detalii sunt incluse in descrierea evenimentelor care au condus, in decurs de 40 de minute, la moartea lui ben Laden. Secretarul de presa al Casei Albe, Jay Carney, a declarat marti ca ben Laden era neinarmat cand au ajuns fortele americane.

Alte detalii despre vila in care locuia ben Laden sugereaza ca acesta se simtea intr-o relativa siguranta acolo, deoarece, potrivit unui oficial american, nu existau garzi in zona. Aceeasi sursa sustine ca ben Laden avea o "colectie" de materiale electronice, mai multe decat s-ar fi asteptat cineva de la un lider terorist ingrijorat ca ar putea fi capturat.

Potrivit unei alte surse, zece persoane, membri ai familiei lui ben Laden, se aflau in camera impreuna cu acesta, in momentul raidului. Printre acestea se numara cativa copii, precum si una dintre sotiile lui. Unii dintre copii au iesit afara din camera in timpul luptei.

Osama ben Laden nu era inarmat in momentul in care a fost ucis de comandourile americane, a afirmat marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.El prezinta o noua versiune a mortii liderului Al-Qaida si afirma ca fotografia cadavrului acestuia este "atroce", relateaza MEDIAFAX.

  • "Nu era inarmat"

In timpul acestui atac, "exista ingrijorarea ca ben Laden se va opune operatiunii de capturare si, de fapt, a rezistat (...) Ben Laden a fost impuscat. Nu era inarmat", a declarat Carney intr-o intalnire cu presa.

De la anuntul operatiunii conduse in noaptea de duminica spre luni in resedinta sa din Abbottabad, la circa 50 de kilometri nord de capitala pakistaneza, detaliile privind circumstantele mortii lui Osama ben Laden au fluctuat.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

Luni, principalul consilier al presedintelui Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, a declarat ca ben Laden s-a servit de o femeia ca scut uman.


Comandourile l-au gasit pe "ben Laden si familia sa la etajul al doilea si al treilea al cladirii", a declarat Jay Carney.

"In camera era o femeie cu ben Laden, sotia lui, care s-a indreptat spre fortele americane. Ea a fost impuscata in picior, dar nu a fost ucisa", a adaugat purtatorul de cuvant.

Alte doua familii, cea a emisarului lui ben Laden si cea a fratelui sau, locuiau in aceeasi casa: "prima la etajul unu al cladirii in care locuia familia ben Laden, iar cealalta intr-o alta cladire", care se afla in aceeasi curte, potrivit lui Carney.


Doua elicoptere au aterizat cu doua echipe de comando. Una dintre ele a intervenit in cladirea principala, avansand catre etajul trei, cealalta ocupandu-se de a doua cladire.
Citeste si:
Membri ai familiei ben Laden, la bordul avionului prabusit in Marea...
Membri ai familiei ben Laden,...

"Echipa a parcurs resedinta metodic, incapere cu incapere, in cadrul unei operatiuni care a durat aproape 40 de minute", a afirmat Carney, potrivit caruia au avut loc schimburi de focuri pe toata durata interventiei.


Intrebat despre eventuala decizie de a face publice fotografiile cadavrului lui Osama ben Laden, purtatorul de cuvant al Casei Albe a raspuns: "Voi fi sincer, publicarea fotografiilor lui Osama ben Laden dupa acest atac este sensibila, si evaluam necesitatea de a face acest lucru".

Problema este sa vedem daca publicarea lor "serveste sau deserveste interesele noastre, nu numai aici, ci in lumea intreaga", a explicat el.
"Putem spune ca este o fotografie atroce", a declarat el, refuzand sa spuna daca a vazut-o.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Statele Unite nu au avertizat autoritatile pakistaneze cu privire la operatiunea impotriva lui Osama ben Laden. Directorul CIA, Leon Panetta, a explicat luni ca pakistanezii "l-ar fi putut alerta" pe ben Laden.

  • Relatiile dintre Statele Unite si Pakistan sunt "complicate dar importante"

"Lucram din greu la aceste relatii, sunt relatii importante si complicate care au fost puse la incercare in multe feluri de-a lungul anilor, si chiar in acest an", a afirmat el.

In timp ce Congresul examineaza posibilitatea de a suspenda ajutorul financiar american masiv acordat acestui aliat dificil, Departamentul de Stat a subliniat ca acest ajutor a "platit dividende si va continua sa plateasca dividende".

"Aceasta asistenta este in acelasi timp in interesul pe termen lung al Pakistanului si in interesul national de securitate al Statelor Unite", a insistat purtatorul de cuvant Mark Toner, evocand o "cooperare vitala".

Citeste si: Ecouri internationale dupa moartea lui ben Laden


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.