Statele Unite au emis, luni, o avertizare pentru fortele lor de ordine, apreciind ca moartea lui Osama ben Laden risca sa declanseze represalii pe teritoriul american si in strainatate.

In acest buletin al Departamentului pentru Securitate Interna, adresat doar responsabililor de securitate, dar a carui copie a fost obtinuta de AFP, se poate citi ca "serviciile de informatii americane apreciaza ca moartea liderului Al-Qaida ar putea genera atentate pe teritoriul american si impotriva intereselor americane si occidentale din lumea intreaga", informeaza MEDIAFAX.

Leon Panetta, directorul CIA care urmeaza sa preia conducerea Pentagonului in aceasta vara, a confirmat luni ca grupari extremiste vor incerca "foarte probabil" sa il razbune pe liderul lor.

In afara teritoriului american, "cea mai puternica reactie este de asteptat in Asia de Sud", detaliaza departamentul in buletinul sau, evocand membri Al-Qaida din zonele tribale ale Pakistanului.

Dar, a adaugat el, atentatele pot, de asemenea, sa vizeze "si alte zone, intre care Europa", la initiativa gruparilor afiliate Al-Qaida sau a unor persoane individuale care apara principiile retelei extremiste.

"Alte regiuni cu risc ridicat sunt cele unde se afla bastioane ale Al-Qaida, ca Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud-Est", adauga departamentul, infiintat dupa atentatele din 11 septembrie.

In schimb, "serviciile de informatii americane nu dispun de o lista a tintelor Al-Qaida in Statele Unite". Dar, aminteste el, "istoria comploturilor retelei arata ca va trebui sa fim deosebit de atenti la tinte simbolice, economice si transporturi". Departamentul adauga ca "nu exclude posibilitatea unor atentate de calibru redus".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.