"Nu se pune problema sa facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursa: efectiv, utilizarea fortei aeriene ", a clarat ministrul francez de externe, Alain Juppe, sosit la New York pentru a incerca sa convinga tarile membre din Consiliul de Securitate sa autorizeze un recurs la forta contra armatei colonelului Muammar Gaddafi.

Loviturile vor avea loc " in curand", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului francez Francois Baroin la postul de radio RTL, afirmand ca nu doreste sa precizeze pentru moment exact "cand, cum si cate tinte, sub ce forma", scrie Realitatea.

Raidurile aeriene vor fi probabil efectuate de SUA, Marea Britanie, Franta si Canada. Potrivit Eurocontrol, Libia si-a inchis spatiul aerian pentru avioanele civile straine, "pana la noi ordine".

  • Mai multe tari au anuntat ca vor participa la interventia militara in Libia

Mai multe tari, intre care Franta, Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar, relateaza AFP.

Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdictie aeriana si autorizeaza folosirea fortei, relateaza joi presa canadiana.

"Guvernul canadian a luat decizia astazi, tarziu, de a trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a se alatura americanilor, britanicilor si francezilor, dar si celorlalte tari care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul sau.

Anuntul mobilizarii aparatelor canadiene este "iminent", potrivit televiziunii publice CBC. Intre 120 si 200 de soldati vor insoti avioanele CF-18 - echivalentul canadian al aparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fara indoiala in Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail si CBC. Acestia ar putea ajunge acolo inca de vineri, potrivit CTV.

Norvegia va participa la interventia militara din Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apararii, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. "Am decis sa contribuim la operatiune. Dar este prea devreme pentru a spune in ce mod", a declarat ea. "Este rezonabil sa trimitem mijloace aeriene".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Trimiterea de avioane de lupta F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operatiune umanitara va fi de asemenea infiintata, ceea ce aduce in actualitate trimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.

La randul sau, Danemarca va cere vineri, "cat mai rapid posibil", sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contributii care sa includa avioane de lupta F-16, a anuntat ministrul de Externe, Lene Espersen.

"Dar vreau sa spun deja ca Guvernul este hotarat sa formeze cat mai repede posibil o contributie daneza concreta pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate", a declarat ea, intr-un comunicat.

"Suntem pregatiti sa actionam foarte rapid si sa ne asiguram ca va fi o gestionare rapida in Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca sa poata pune la dispozitie avioane F-16", a adaugat Espersen, citata de agentia Ritzau.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Pe de alta parte, Varsovia este pregatita sa ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forta de atac in Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich.

"Suntem pregatiti sa ajutam cu avioanele noastre de transport. Capacitatile noastre ne permit sa detasam o parte din fortele noastre si mijloacele noastre pentru ajutor umanitar",
a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM.

"Am decis miercuri cu presedintele si prim-ministrul ca implicarea Poloniei intr-o forta de atac este exclusa",
a precizat el. "In ceea ce priveste zona de interdictie aeriana, noi nu intentionam sa participam la implementarea ei cu fortele noastre armate", a adaugat ministrul.

Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat ca atacurile militare impotriva regimului libian dupa rezolutia ONU vor interveni "rapid", "in cateva ore", iar francezii vor "participa".

Citeste si:
Sarkozy, plangere impotriva Mediapart pentru acuzatiile legate de...
Sarkozy, plangere impotriva...

"Atacurile vor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact "cand, cum, ce tinte, ce forme" vor avea acestea. "Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa", a adaugat el.

Qatarul si Emiratele Arabe Unite vor participa, in baza mandatului ONU, la operatiuni militare comune impotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Natiunile Unite.

"Va exista o participare a Qatarului si a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmata la Consiliul de Securitate"
, a precizat diplomatul citat.

  • Consiliul de Securitate al ONU a autorizat folosirea forÅ£ei împotriva trupelor lui Kadhafi
Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Ministrul libian al Apararii a avertizat joi impotriva oricarei operatiuni militare straine in Libia, amenintand ca va ataca traficul aerian si maritim civil si militar din Marea Mediterana. Insa, joi seara, imediat dupa ce ONU a aprobat un recurs la forta contra regimului libian, adjunctul minstrului Afacerilor Externe, Khaled Kaaim, a anuntat ca acesta tara este pregatita pentru o incetare a focului impotriva insurectiei, iar colonelul libian Muammar Gaddafi a confirmat spusele acestuia.

  • "Orice operatiune militara straina impotriva Libiei va expune pericolului tot traficul aerian si maritim din Mediterana", declara joi un purtator de cuvant al ministerului, citat de agentia oficiala Jana. [Libia ameninta tarile Europei]

"Orice element mobil civil sau militar va fi tinta unei contraofensive libiene. (...) Iar bazinul mediteraneean va fi expus unui pericol grav nu numai pe termen scurt, ci si pe termen lung", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Aceasta declaratiea fost facuta, joi, inainte ca cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU sa voteze proiectul de rezolutie care prevedea masuri militare pentru protejarea civililor din Libia, cu exceptia unei ocupatii a teritoriului libian.

  • Rezolutia ONU a fost adoptata si autorizeaza adoptarea "tuturor masurilor necesare" pentru a proteja civilii si pentru a impune armatei libiene sa inceteze focul, inclusiv raiduri aeriene. De asemenea, rezolutia prevede o zona de interdictie aeriana pentru a impiedica aviatia colonelului Muammar Gaddafi sa bombardeze opozantii.
Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate. China si Rusia s-au abtinut de la vot, dar nu si-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca textul. Germania, Brazilia si India s-au abtinut de asemenea de la vot.

  • Libia, pregatita pentru incetarea focului: Vrem sa discutem despre aplicarea ei

"Suntem pregatiti pentru aceasta hotarare (de incetare a focului), dar avem nevoie de un interlocutor anume pentru a discuta despre punerea ei in aplicare", a declarat Kaaim, imediat dupa votarea unei rezolutii in Consiliul de Securitate al ONU care autorizeaza "toate masurile necesare" pentru protejarea civililor si impunerea incetarii focului de catre armata libiana, mai scrie MEDIAFAX.

"Am discutat, noaptea trecuta, cu emisarul ONU (pentru Libia, iordanianul Abdul Ilah Khatib) si am ridicat intrebari legitime asupra aplicarii incetarii focului", a adaugat el in conferinta de presa de la Tripoli, potrivit AFP.

Kaaim a anuntat ca tara sa va "reactiona pozitiv la rezolutia ONU si (va) demonstra aceasta vointa, garantand o protectie civililor".

  • Muammar Gaddafi schimba tactica gratie ONU

"Tocmai am primit un telefon de la unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif (al-Islam). (...) A spus ca sunt pe cale sa schimbe tactica la Benghazi, ca armata nu va intra in Benghazi. Ea va ocupa pozitii in jurul fiefului" rebelilor, a declarat un corespondent al CNN la Tripoli, Nic Robertson. [Gaddafi, in avatanj fata de rebeli?]

Liderul libian a anuntat joi ca fortele guvernamentale urmau sa atace, in cursul serii, Benghazi, fieful rebeliunii din estul tarii, intr-un mesaj sonor transmis de televiziunea libiana sicitat de MEDIAFAX.

"Motivul (acestei schimbari tactice) este ca se asteapta la un exod umanitar. Se asteapta ca oamenilor sa le fie frica de ceea ce se va intampla, iar el (Seif al-Islam) a spus ca armata va fi acolo pentru a-i ajuta sa iasa" din oras, a declarat jurnalistul postului american de televiziune.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, in favoarea folosirii fortei contra trupelor colonelului Gaddafi, deschizand calea loviturilor aeriene in Libia.

Trupele libiene "vor ocupa pozitii in afara (orasului). Guvernul va trimite (la Benghazi) doar politia si fortele specizalizate in lupta contra terorismului, pentru a dezarma rebelii", a adaugat corespondentul CNN, citandu-l, in continuare, pe Seif al-Islam si subliniind ca fiul colonelului Gaddafi l-a sunat cu putin inainte de votul ONU.

Citeste si: Coloana sonora a unei revolutii: cum si-a gasit lumea araba "vocea"

Patru jurnalisti New York Times, disparuti in Libia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.