Fortele pro-Gaddafi erau in avantaj, marti, in Libia, la o luna dupa izbucnirea insurectiei, bombardand intens Ajdabiya (est) si anuntand o ofensiva asupra fiefului insurgentilor, la Benghazi (est), in contextul in care G8 nu a ajuns la un acord asupra unei interventii militare.

Liderul libian, Muamar Gaddafi, a declarat marti seara, intr-un discurs televizat, ca este "hotarat sa striveasca inamicii". "Daca este vorba despre un complot strain il vom strivi, daca este vorba despre un complot intern, de asemenea o sa-l strivim", a subliniat el, scrie MEDIAFAX.

Fortele guvernamentale au lansat aviatia si artileria grea asupra orasului Ajdabiya, un nod strategic de comunicatii si ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor pana la Benghazi, la 160 de kilometri mai la sud, blocand principala cale de legatura intre cele doua localitati.

Televiziunea oficiala si, ulterior, un oficial guvernamental libian au anuntat ca Ajdabiya se afla sub controlul fortelor loialiste.

Adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Khaled Kaaim, a declarat, marti seara, pentru AFP, ca Ajdabiya se afla "sub controlul" fortelor loiale lui Muammar Gaddafi.

Informatia a fost dezmintita, anterior, de purtatorul de cuvant al Consiliului National Libian, instanta care ii conduce pe rebeli, cu sediul la Benghazi.

"Ajdabiya se afla, in continuare, in mainile revolutionarilor", a declarat acest purtator de cuvant, Khaled El-Sayeh, adaugand ca "unitati de armata au incercat sa intre in oras, dar fortele (insurgente) le-au respins". El a dezmintit, totodata, o retragere a insurgentilor catre Benghazi, in pofida scenelor de haos la care a asistat un jurnalist AFP.

Sute de civili si insurgenti fugeau din Ajdabiya catre Benghazi, cu masini, camioane si camionete.

"Mi-am luat familia, tot ce-am putut aduna si am plecat", a declarat Said, in varsta de 42 de ani, care a declarat ca "au fost lansate numeroase bombe".

In confruntari au fost ucise cel putin trei persoane, iar aproximativ 15 au fost ranite, potrivit unor medici. In noaptea precedenta au fost inregistrati doi morti.

"Sunt, in continuare, cateva elemente care trag, iar fortele noastre sunt pe cale sa le goneasca", a declarat Khaled Kaaim. "Ne indreptam dincolo de Ajdabiya, fortele noastre se indreapta catre Benghazi", a precizat el.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Armata libiana a anuntat, la postul de televiziune, o ofensiva iminenta asupra orasului Benghazi, unde, marti seara, rebelii au utilizat tunuri atiaeriene. Dar jurnalisti AFP, aflati la fata locului, nu au vazut si nici nu au auzit avioane.

Era dificil sa se stabileasca daca rebelii raspundeau la un atac sau isi manifestau bucuria, dupa aflarea unor zvonuri, potrivit carora locuinta lui Gaddafi din Tripoli a fost bombardata. In paralel cu tirurile de artilerie grea, primele din Benghazi, au avut loc focuri de artificii.

ONG-ul Medecins sans Frontieres (MSF) si-a retras personalul de la Benghazi, subliniind ca "toata lumea evacueaza Benghazi, atat lucratori umanitari, cat si jurnalisti".

Marile puteri, reunite in cadrul G8, la Paris, au indepartat, din lipsa de consens, optiunea militara, care ar fi vizat incetinirea fortelor lui Muammar Gaddafi, insa au promis o noua rezolutie ONU, in aceasta saptamana, cu sanctiuni consolidate.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Tarile din cadrul NATO au examinat, pentru prima data, optiunile militare pe care le au la dispozitie, in cazul in care Alianta Nord-Atlantica s-ar hotari sa intervina in Libia, desi probabilitatea unei rezolutii ONU care sa autorizeze interventia militara este tot mai redusa.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alian Juppe, a calificat ca "depasita" ideea instaurarii unei zone de interdictie aeriana, sustinuta, initial de Paris si Londra, dar si de Liga Araba, si ceruta de opozitia libiana.

El a invocat, insa, "lovituri punctuale". Consiliul de Securitate al ONU este blocat din cauza opozitiei Chinei, a afirmat el, in timp ce Statele Unite nu si-au clarificat, inca, pozitia.

Barack Obama i-a cerut, din nou, liderului libian sa plece de la putere, dar secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a refuzat sa promita un ajutor militar rebelilor.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

Statele Unite si-au extins sanctiunile asupra unui numar de 16 intreprinderi publice libiene, intre care si compania nationala petroliera.
Timpul incepe sa preseze pentru insurgenti, care au anuntat ca pastreaza, in continuare, controlul asupra orasului Misrata, la 150 de kilometri est de Tripoli, unde fortele guvernamentale erau adunate intr-o cazarma, in apropiere, lasand sa se intrevada posibilitatea unui atac.

La Zuara, oras situat la 120 de kilometri vest de Tripoli, reluat, luni, sub controlul fortelor pro-Gaddafi, sustinatorii regimului au manifestat, potrivit televiziunii. S-au tras focuri de arma, "probabil, in aer, pentru a-i speria pe locuitori", potrivit unui martor, un apropiat al rebeliunii.

De la 15 februarie, in reprimarea sangeroasa a insurectiei au fost ucise cel putin cateva sute de persoane, iar peste 250.000 de persoane au parasit tara.

Citeste si:
VIDEO Accident grav în Tunis. Au fost înregistrate cel puţin 95 de...
VIDEO Accident grav între...

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a cerut combatantilor sa permita civililor sa se refugieze, subliniind numarul neobisnuit de mic de femei si copii care sosesc la frontierele cu Egiptul si Tunisa.

Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, productia de petrol libian, care, de obicei, se situeaza la nivelul de 1,6 milioane de barili pe zi, era aproape complet oprita, in ultimele zile.

Pe de alta parte, Londra a confirmat, marti, arestarea, in Libia, a unui barbat cu dubla cetatenie, britanica si libiana, dupa ce acesta s-a prezentat jurnalistilor, intr-o inchisoare din Tripoli, afirmand ca a strans fonduri pentru o organizatie islamista.

Citeste si: G8: Nicio decizie in privinta unei interventii in Libia

Gaddafi va triumfa

NATO si UE: Stop Gaddafi!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.