Poporul evreu nu este responsabil pentru moartea lui Iisus, scrie Papa Benedict al XVI-lea in cartea pe care o va publica saptamana viitoare.

Multi catolici si crestini ii invinuiesc pe evrei pentru moartea lui Iisus de sute de ani, insa Biserica Catolica a respins aceasta afirmatie inca din 1960, anunta CNN.

Papa Benedict isi subliniaza noua pozitie in cartea sa, „Iisus din Nazareth”.

„Cine ii vrea pe evrei condamnati pentru moartea lui Iisus?”, se intreaba acesta in cartea sa, facand referiri la scenele din Evanghelii cand oamenii din Ierusalem ii ordona guvernatorului roman Pontius Pilat sa il rastigneasca pe fiul lui Dumnezeu.

Evanghelia dupa Ioan spune ca acesti oameni au fost „iudeii”, insa Papa a spus ca termenul nu se refera la poporul israelit, cum ar interpreta cititorul modern, si nici nu are o „conotatie rasista”.

Benedict spune ca „grupul de persecutori care ii doreau moartea lui Iisus” a fost „aristrocratia Templului”, sau preotia.

Papa a avut o relatie dificila cu evreii in timpul celor 6 ani de cand se afla la conducerea Bisericii Catolice.

Actul sau de a-l primi inapoi in biserica pe episcopul rebel care a spus ca dictatorul nazist Adolf Hitler nu a avut un plan sistematic de a-si ucide pe toti evreii din Europa. Acest episcop a minimizat rolul taberelor de concentrare din Auschwitz.

Mai tarziu, Benedict l-a rugat pe episcop, Richard Williamson sa isi revizuiasca punctul de vedere, spunand ca Vaticanul nu a stiut ce crede acesta atunci cand a decis sa-i anuleze excomunicarea.

Comunitatea evreiasca „crede ca dorinta lui Benedict de a continua acest dialog pare sincera. Acestia considera ca dialogul si relatiile sunt foarte importante”, afirma Lisa Palmieri-Billing, legatura Comitatului American al Evreilor cu Sfantul Scaun.

Citeste si: Papa a binecuvantat retelele sociale

Citeste si:
Papa Francis: „Mulţi oameni plâng azi. Cerem Domnului harul de a...
Papa Francis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.