Trei fosti ministri egipteni si un om de afaceri au fost arestati preventiv joi, au declarat surse judiciare de la Cairo, cu o zi inaintea unei manifestatii de amploare, convocate pentru a celebra inlaturarea regimului condus de fostul presedinte Hosni Mubarak, relateaza AFP.

"Parchetul a ordonat arestarea pentru 15 zile a fostului ministru al Turismului, Zoheir Garranah, a fostului ministru al Habitatului, Ahmad al-Meghrabi, si a omului de afaceri Ahmad Ezz", au afirmat sursele citate, adaugand ca toti cei trei sunt acuzati de deturnare de fonduri publice, conform MEDIAFAX.

  • Fostul ministru de Interne, Habib el-Adli este anchetat pentru spalare de bani.

Autoritatile au decis si impunerea interdictiei de a parasi tara pentru cei patru, ale caror averi se afla sub sechestru.

Mai multi fosti ministri si oficiali egipteni se afla sub interdictia de a parasi tara, iar averile lor au fost sechestrate in baza unor ordine ale Parchetului General.

Manifestantii care au determinat, la 11 februarie, inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak, au cerut insistent demiterea ministrului de Interne. Ahmad Ezz, magnat al industriei otelului, era membru al Partidului National Democrat (PND) si este considerat drept un apropiat al lui Gamal Mubarak, fiul fostului presedinte, considerat mult timp drept potential succesor al acestuia. [VIDEO] Schimbarea a inceput in Egipt]

  • Ezz este acuzat ca a obtinut ilegal autorizatii de constructie pentru doua uzine in zona libera Suez

Grupurile de tineri egipteni care au organizat primele manifestatii impotriva lui Mubarak au facut un apel pentru convocarea unui nou miting de amploare vineri, pentru continuarea luptei, omagierea martirilor si celebrarea inlaturarii fostului presedinte, dar si in favoarea eliberarii persoanelor arestate in timpul protestelor si a ridicarii starii de urgenta, aflata in vigoare din 1981.[VIDEO] Cum au sarbatorit egiptenii demisia lui Hosni Mubarak]


Armata egipteana, care a preluat puterea la Cairo dupa plecarea lui Mubarak, a anuntat o crestere cu 15 la suta a salariilor functionarilor si a pensiilor. Masura fusese anuntata de guvernul egiptean, intr-una dintre incercarile de a pune capat manifestatiilor. [Sute de egipteni disparuti in urma protestelor]
Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Amnesty International a acuzat joi armata egipteana ca a recurs la tortura impotriva militantilor impotriva lui Mubarak. Unii dintre cei retinuti au relatat ca au fost supusi unor rele tratamente dupa ce au fost arestati de armata in ultimele zile dinaintea plecarii fostului presedinte.

Citeste si: Revolta din Egipt s-a extins si in alte tari arabe

Chavez: "Revolutia sociala" din Egipt s-a transformat intr-o "lovitura de stat"

Jurnalista CBS, batuta si agresata sexual in Cairo


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.