Hosni Mubarak i-a transferat toate prerogativele prezidentiale lui Omar Suleiman, care devine astfel presedinte de facto al Egiptului, a declarat, joi, ambasadorul egiptean in Statele Unite, Sameh Shoukry, citat de CNN.

Omar Suleiman a adaugat ca, potrivit Constitutiei egiptene, Suleiman - numit in functia de vicepresedinte dupa declansarea protestelor de strada din Egipt - a preluat toate prerogativele prezidentiale, inclusiv cele legate de comanda armatei sau de eventuala suspendare a starii de urgenta, potrivit CNN. Shoukry a adaugat ca Mubarak nu mai detine, practic, nici un fel de prerogative, insa ramane sef al statului de jure.

Conform Constitutiei, Suleiman dispune de intreaga autoritate prezidentiala, insa nu poate amenda Constitutia, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate demite Guvernul, scrie MEDIAFAX.

  • Omar Suleiman: Schimbarea a inceput

"Schimbarea a inceput, deciziile constitutionale au fost luat
e", a declarat Suleiman, la scurt timp dupa anuntul lui Mubarak, potrivit caruia i-a delegat acestuia prerogativele presedintelui republicii. "Dupa ce presedintele m-a insarcinat cu aceasta responsabilitate nationala, aceea de a apara securitatea si stabilitatea Egiptului (...), cer tuturor sa participe in vederea atingerii acestui obiectiv", a adaugat el.



"Sa adoptam o noua cale pentru a realiza sperantele tuturor generatiilor (...). Tineri din Egipt, eroi ai Egiptului, mergeti acasa",
a adaugat el. "Ma angajaez sa (...) apar revolutia tinerilor (...) si sa realizez revendicarile poporului", a continuat Suleiman.

  • Zeci de mii de manifestanti, reuniti in piata Tahrir din Cairo

Zeci de mii de manifestanti se reunisera, vineri dimineata, la Cairo, in piata Tahrir si pe strazile din apropierea Parlamentului, pentru o noua mobilizare masiva impotriva presedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continua sa se agate de putere, relateaza MEDIAFAX.

Reuniuni s-au format in cursul diminetii si in fata palatului prezidential si a cladirii televiziunii publice. Printre cei care si-au petrecut noaptea in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare, unii inca dormeau in corturi, in timp ce altii se trezisera devreme si scandau sloganuri impotriva presedintelui Mubarak, purtand drapele egiptene.

Citeste si:
Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak va fi pus in libertate
Fostul dictator egiptean,...

Multi afisau o atitudine de sfidare dupa dezamagirea provocata de anuntul presedintelui, joi seara, ca ii va delega prerogativele vicepresedintelui, dar fara sa renunte la putere.

"Dupa 30 de ani, suntem obositi sa-l mai ascultam, tot ce vrem sa auzim este ca va pleca", afirma Mohammad Ibrahim, un invatator in varsta de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oras ca marime din tara. "Speram ca va fi suficienta lume pentru a convinge armata sa il impinga sa plece", a declarat el.

  • Sute de mii de manifestanti sunt asteptati in cursul zilei, dupa rugaciunea de vineri. In pofida deceptiei si furiei, unii manifestanti si-au pastrat simtul umorului. In mijlocul pietei Tahrir, un magar gigantic a fost desenat pe sol, avand in interior mesajul: "Am primit mesajul tau si stim ca esti un magar".

In timp ce multimea scanda "armata si poporul mana in mana", unul dintre organizatori a declarat: "Nu am luat cu asalt cladirea televiziunii sau Parlamentul pentru ca sunt sub protectia armatei. Tot ce protejeaza armata, protejam si noi".
Citeste si:
Cine este Omar Suleiman?
Cine este Omar Suleiman?

Multi inca spera ca armata il va obliga pe Mubarak sa plece, in special dupa anuntul de joi al consiliului suprem al fortelor armate ca sustine "cererile legitime ale poporului" si examineaza "masurile" necesare protejarii tarii. Unii manifestanti sugerau vineri intensificarea miscarii de contestare purtandu-si revendicarile pana in fata palatului prezidential, situat la periferia Heliopolis, sau in fata cladirii televiziunii publice.

"Cred ca astazi trebuie sa mergem la palat. Aici, in piata Tahrir, s-a terminat", apreciaza Aziz Habib, director de uzina in varsta de 60 de ani.

Hosni Mubarak a declarat, joi seara, ca transfera prerogativele vicepresedintelui , insa presa internationala a publicat traduceri diferite ale declaratiei sale. Initial, CNN a relatat ca Mubarak a vorbit despre transferul "unora dintre prerogative", revenind ulterior si precizand ca declaratia se referea la un "transfer de putere". [Grevele si protestele continua in Egipt]

Citeste si:
VIDEO Cel puţin 35 de persoane au decedat într-o biserică din Egipt...
VIDEO Cel puţin 35 de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.