Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, nu renunta la putere. Liderul egiptean a declarat va asigura transferul de putere catre acela care va fi ales de egipteni, ca vrea sa asigure securitatea tarii si sa scoata Egiptul din criza.
"Ma adresez astazi tinerilor din Egipt, cei din piata Eliberarii. Sunt mandru de voi, sunteti un simbol al Egiptului, sunteti nise tineri care viseaza la un viitor mai bun. Va promit ca sangele martirilor nu a curs in zadar. Ii voi pedepsi pe cei care au comis crime impotriva voastra. Promit famiilor victimelor ca sufletul meu a fost la fel de distrus ca si al vostru", si-a inceput Mubarak discursul de la televiziunea de stat, potrivit MEDIAFAX.

"Am mai declarat si cu alte ocazii ca nu voi mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale si ca ma voi multumi cu ceea ce am facut in acesti ani. Va promit ca voi asigura transferul de putere catre cel care va fi ales de voi la alegeri. Aceasta este promosiunea pe care mi-am facut-o mie, in fata divinitatii. Vreau sa iesim din acesta criza", a mai declarat presedintele Egiptului.

Intre timp, protestele din Egipt se afla joi in 17-a zi, manifestantii ocupand in continuare piata Tahrir si cerand demisia lui Mubarak. In plus, mii de muncitori egipteni au intrat joi in greva, pentru a cere salarii mai mari, crescand presiunea exercitata asupra guvernului confruntat deja cu revolte. Pe de alta parte, presedintele egiptean Hosni Mubarak se afla inca la putere si nu au fost luate decizii care sa schimbe aceasta situatie, a declarat joi primul ministru Ahmed Shafiq la televiziunea de stat, potrivit Realitatea.net.

"El este in functie. Nu au fost transmise decizii din partea presedintelui. Totul este normal. Totul se afla inca in mainile presedintelui"
, a raspuns Shafiq, intrebat daca Mubarak a demisionat.

"Liderul suprem (Mubarak) este informat despre orice se intampla in interiorul Inaltului Consiliu Militar",
care s-a reunit sub conducerea ministrului apararii, Hussein Tantawi, a mai declarat primul ministru.

Citeste si:
Hosni Mubarak, condamnat la trei ani de inchisoare
Hosni Mubarak, condamnat la...

  • CIA era de parere ca presedintele egiptean va renunta la putere in cursul serii de joi


Potrivit directorului CIA, este foarte probabil ca puterea sa ii fie transferata vicepresedintelui egiptean Omar Suleiman. "Si eu am aceleasi informatii ca voi, adica este foarte probabil ca Mubarak sa demisioneze in aceasta seara" (n.r. joi), a precizat Panetta, potrivit MEDIAFAX.

Un alt oficial CIA a declarat ca directorul CIA a reluat informatii din presa. Mai devreme, armata egipteana anuntase ca analizeaza masurile necesare pentru a "pastra unitatea natiunii si pentru a sustine solicitarile legitime ale poporului".

In cursul aceleiasi audieri in Camera Reprezentantilor, directorul Departamentului National de Informatii (DNI), James Clapper, afirma ca criza din Egipt a atins un "punct critic", avand "un impact pe termen lung" asupra nordului Africii si Orientului Mijlociu. [Grevele si protestele continua in Egipt]

Citeste si:
Mubarak va fi rejudecat pentru coruptie
Mubarak va fi rejudecat...

"Presedintele Mubarak se adreseaza natiunii in aceasta seara, de la sediul presedintiei din Cairo", a precizat televiziunea.

  • Alocutiunea presedintelui va interveni dupa ce armata a anuntat ca examineaza "masurile" necesare "pentru a proteja natiunea" si "pentru a sprijini cererile legitime ale poporului". Deocamdata nu este clar daca acest anunt va pune capat regimului presedintelui Mubarak, aflat la putere din 1981, si care se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent in Egipt, de la 25 ianuarie.

Secretarul general al partidului de guvernamant din Egipt, Hossam Badrawi, afirmase joi, la postul britanic de televiziune BBC, ca presedintele egiptean, puternic contestat de manifestanti, ar putea "raspunde revendicarilor poporului" pana vineri.
Citeste si:
Hosni Mubarak, achitat de acuzatiile de complicitate la crima din 2011
Hosni Mubarak, achitat de...

Presedintele Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent in Egipt, de la 25 ianuarie. [Crizele din Orientul Mijlociu, diferite de revolutiile din Europa de Est]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.