Justitia din Belarus a deschis o ancheta impotriva a 18 membri ai opozitiei, intre care mai multi candidati la alegerile prezidentiale, pentru "tulburarea grava a ordinii publice", infractiune pentru care risca 15 ani de inchisoare, a anuntat miercuri o organizatie neguvernamentala.

Printre persoanele vizate figureaza sase dintre cei sapte candidati la alegerile prezidentiale arestati impreuna cu alte 600 de persoane in cadrul reprimarii violente a unei manifestatii a opozitiei duminica seara la Minsk, potrivit acestei organizatii neguvernamentale, Centrul de aparare a drepturilor omului Vesna96, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Manifestatia denunta fraude masive in cadrul scrutinului, in urma caruia autoritarul presedinte Aleksandr Lukasenko a fost proclamat invingator cu aproape 80 la suta din voturi in primul tur.

Candidatii vizati de ancheta sunt Andrei Sannikov, fostul ministru adjunct de Externe si fondator al site-ului de opozitie cel mai popular din tara (Charter97.org), poetul Vladimir Nekliaev, precum si Rigor Kostusev, Vitali Rimasevski, Dmitri Uss si Nikolai Statkevici. Lista include si jurnalisti cunoscuti, ca Irina Halip, care scrie pentru publicatia de opozitie Novaia Gazeta si care este sotia lui Sannikov, sau Natalia Radina, redactor la site-ul Charter97.org.

Autoritatile ii cerceteaza pe cei 18 opozanti pentru nesupunere fata de fortele de ordine si distrugerea bunurilor publice, potrivit Vesna96. Sapte dintre cei noua candidati ai opozitiei la alegerile prezidentiale au fost arestati duminica. Doi dintre ei, intre care Kostusev, au fost eliberati luni seara si plasati sub control judiciar.

Pe de alta parte, liderul Partidului cetateanului unit, Anatoli Lebedko, detinut de serviciile secrete belaruse (KGB), a anuntat ca a inceput o greva a foamei, scrie miercuri presa locala.

Autoritatile au amenintat cu interzicerea formatiunii politice a lui Lebedko, care l-a sustinut pe candidatul Iaroslav Romanciuk, precum si partidul lui Rigor Kostusev.

Organizatia neguvernamentala Vesna96 a facut ea insasi obiectul unei perchezitii a sediului, luni, la ora 03.00 (03.00 ora Romaniei), efectuate de agenti KGB in civil. Acestia au confiscat calculatoare, carduri de memorie si echipamente video, a anuntat organizatia, subliniind ca zece dintre angajatii sai au fost arestati.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Cititi si: Belarus: Lukasenko, in fruntea alegerilor

Batai si arestari in timpul protestului de la Guvernul de la Minsk


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.