Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a fost reales din primul tur cu 79,67 la suta din voturi, potrivit rezultatelor Comisiei Electorale de luni dimineata, in timp ce mai multi candidati la presedintie au fost arestati in noaptea de duminica spre luni, relateaza AFP.

Aproape cinci milioane de persoane au votat in favoarea lui Lukasenko, reprezentand 79,67 la suta dintre alegatori, a anuntat Comisia dupa ce a numarat toate buletinele de vot, potrivit agentiei RIA Novosti.
Conform Comisiei, rata participarii a fost de 90,66 la suta. Aproximativ sapte milioane de alegatori erau chemati sa aleaga intre cei zece candidati inscrisi in aceste alegeri, un numar record, citeaza MEDIAFAX.

Insa in noaptea de duminica spre luni, cel putin patru candidati la alegerile prezidentiale din Belarus au fost arestati, dupa o manifestatie a opozantilor protestand fata de realegerea, de altfel asteptata, a lui Lukasenko.

Duminica seara, sute de persoane au fost retinute, in mod violent, de fortele de ordine, in timpul acestei manifestatii.
Sute de membri ai fortelor de ordine purtand casti, inarmati cu scuturi si cu bastoane, au intervenit in mod masiv si cu o viteza impresionanta in Piata Independentei din Minsk, unde se afla, in aceeasi cladire, Guvernul, Parlamentul si Comisia Electorala
.

  • "Lukasenko, ultimul dictator din Europa!"

Aflat de 16 ani la conducerea acestei tari, situata intre Uniunea Europeana (UE) si Rusia, Lukasenkoa fost calificat drept "ultimul dictator din Europa" de fostul presedinte american George W. Bush."Nu va ingrijorati, nu va fi nimeni acolo in aceasta seara. Nu putem vorbi absolut deloc de falsificarea scrutinului", a adaugat acesta.
Campania electorala a fost un pic mai libera decat cea din 2006, dar criticii estimeaza ca a fost vorba doar de o mimare a democratiei.

Ales in 1994, in primele alegeri prezidentiale din Belarusul independent, singurele recunoscute ca democratice de Occident, Lukasenko a fost reales in 2001 si 2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularitati si reprimarea opozantilor.

Liderul belarus critica uneori Uniunea Europeana, pe care a acuzat-o, la sfarsitul lui noiembrie, ca pune tara sa "neincetat sub presiune", alteori Rusia, aliatul traditional si furnizoul de hidrocarburi, careia i-a reprosat ca i-ar finanta pe opozantii sai.
Un personaj plin de culoare si cunoscut din cauza mustatii lui celebre, Lukasenko nu ezita sa se afiseze pe terenuri de hochei sau pe motocicleta.

Citeste si:
Steagurile Rusiei și Belarusului, interzise pe terenurile de la...
Steagurile Rusiei și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.