Aproximativ 30 de tineri care se adunasera luni in fata sediului Guvernului de la Minsk, pentru a protesta fata de realegerea controversata a presedintelui Aleksandr Lukasenko, au fost loviti si arestati de politie, au declarat martori. Circa 600 de opozanti care au manifestat duminica impotriva realegerii lui Aleksandr Lukasenko, au fost condamnate la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci si 15 zile, a anuntat marti comandantul politiei din Minsk.

Sositi in piatia Independentei, opozantii au afisat o banderola de dimensiuni mari care cerea plecarea sefului statului, inainte de a fi arestati de politisti, prezenti in numar mare, scrie MEDIAFAX, citand AFP. Unii au fost loviti peste fata, iar altii au primit lovituri cu piciorul dupa ce au fost trantiti la pamant, conform martorilor.

Evenimentele intervin dupa o manifestatie a opozitiei care a reunit in acelasi loc zeci de mii de persoane ce denuntau fraude masive la alegerile prezidentiale castigate duminica, din primul tur, de Lukasenko, cu aproape 80 la suta din voturi, dupa 16 ani la putere.

Aceasta manifestatie a fost reprimata fara menajamente de politie, dupa ce mai multi participanti au spart geamuri pentru a incerca sa patrunda in sediul Guvernului. Sute de manifestanti au fost arestati, precum si sapte dintre cei noua candidati ai opozitiei la alegeri.

Luni seara, piata Independentei era monitorizata strict de politie si aproape goala.

  • Sase sute de manifestanti, condamnati la inchisoare intre cinci si 15 zile

"Deciziile judiciare au fost luate impotriva a peste 580 de persoane care au participat la actiunea opozitiei la Minsk. In ansamblu, sunt pedepse cuprinse intre cinci si 15 zile de inchisoare", a declarat comandantul politii din Minsk, Leonid Farmaghei, citat de agentia Interfax.

"Mai multe persoane au fost eliberate, inclusiv minorii si parintii a cel putin doi copii", a continuat generalul Farmaghei.

"Cetateni straini, inclusiv jurnalisti, au fost eliberati", a continuat el, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Lukasenko a afirmat luni seara ca in urma manifestatiilor au fost detinuti 639 de opozanti, pe care i-a calificat drept "vandali" si le-a promis ca vor ajunge la inchisoare.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

"Nu puteam garanta ca dupa 15 zile vor iesi din inchisoare. Vom verifica implicarea fiecaruia in protestele masive. Avem suficiente fotografii si inregistrari video", a declarat Aleksandre Lastovski, purtatorul de cuvant al politiei din Minsk. In cadrul anchetei privind "perturbarea masiva a ordinii publice", opozantii risca pana la 15 ani de inchisoare, adauga oficialul citat.

Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a respins criticile privind realegerea sa, catalogand drept "banditism" mitingul violent reprimat duminica seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.