Aisha, o tanara afgana de 19 ani care a fost mutilata de sotul sau sub "protectia" legii talibane, isi poate incepe o noua viata, una in care poate sa si zambeasca, deoarece doctorii i-au construit o proteza nazala.

Tanara, acum in varsta de 19 ani, a socat lumea in momentul in care chipul sau a aparut pe coperta Time Magazine si astfel, a luat valul de pe ochii intregii lumi in ceea ce inseamna viata multor femei din Afganistan. Insa acum cateva zile, Aisha a infruntat publicul cu foarte mult curaj purtand o proteza nazala, care ii da o idee despre cum va arata dupa ce va avea o interventie chirurgicala de reconstructie a nasului, scrie Daily Mail.

Ea a pasit in fata camerelor de luat vederi din California pentru a primi premiul Enduring Heart (n.r. Inima Puternica) la un eveniment caritabil organizat de Fundatia Grossman Burn, cea care ii va plati operatia estetica.

Tanara a primit premiul de la Maria Shriver, sotia lui Arnold Schwarzenegger, care a declarata in fata audientei: "Aceasta este primul premiu Enduring Heart care ii este acordat unei femei a carei inima a indurat multe si care ne arata tuturor ce inseamna sa iubesti si sa ai o inima puternica."

  • Cutremuratoarea poveste a Aishei

Cand Aisha avea numai 8 ani, tatal ei a promis ca o va casatori pe tanara cu un luptator taliban pentru a scapa de o datorie pe care o avea fata de acesta. Astfel, la varsta de 16 ani, tanara a fost incredintata familiei luptatorului taliban, care in loc sa aiba grija de ea, a abuzat-o si a fortat-o sa doarma in grajd cu animalele. Iar in momentul in care Aisha a incercat sa fuga si a fost prinsa, sotul sau i-a retezat nasul si urechile in semn de pedeapsa. Apoi a abandonat-o in munti, crezand ca este moarta. Insa tanara s-a tarat pana la casa bunicului sau, iar tatal acesteia a reusit sa o duca la un spital american, unde doctorii au avut grija de ea timp de zece saptamani. [VIDEO: Pentru ca "si-a facut de rusine" familia, i-au fost taiate nasul si urechile]

"Cand mi-au taiat nasul si urechile am lesinat. A fost de parca as fi avut apa rece in nas. Mi-am deschis ochii si nici macar nu mai puteam sa vad din cauza sangelui care imi curgea", a declarat tanara pentru un reporter CNN.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Apoi Aisha a fost transportata in secret la un adapost pentru femei din Kabul, iar in august aceasta a ajuns in SUA, unde Fundatia Grossman Burn i-a gasit cazare la o familie. In octombrie, Aisha a primit o proteza nazala la spitalul West Hills din California si isi va continua procesul de reabilitare care va dura opt luni.

Doctorii au declarat ca spera sa-i poata oferi Aishei o solutie permananta, ceea ce ar putea insemna reconstructia nasului si urechilor folosindu-se de oase, piele si cartilagiu din alte parti ale corpului tinerei.

Potrivit estimarilor ONU, aproximativ 90% dintre femeile afgane sufera din pricina abuzurilor domestice.

Cu toate acestea, talibanii au dat publicitatii un comunicat prin care infirma acest lucru: "Emiratul islamic al Afganistanului infirma aceasta fabricatie a americanilor care publica aceste minciuni pentru a distrage atentia privind clara si rusionasa lor infrangere. In legea sacra a Islamului, taiatul urechilor si nasului este ilegala si interzisa indiferent daca persoana este vie sau moarta."

Citeste si:
Andreea Tonciu, desființată de fani din cauza pozelor editate în...
Andreea Tonciu, desființată...

Cititi si: [VIDEO] Monstrii sunt pretutindeni!

Vaduva executata de talibani, pentru ca a ramas insarcinata

Destine pierdute: Femeile afgane victime ale violurilor, condamnate la inchisoare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.