In Lashkar Gah, o mare parte din femeile inchise impartasesc aceeasi soarta cutremuratoare. Ispasesc pedepse de peste 20 de ani de inchisoare, desi au cazut victime ale violurilor.
Sub anonimatul unui val aproape mat, care nu lasa sa se vada nicio parte din corpul ei, tanara Saliha este tradata totusi de silueta si vocea tanara. Intrebata de ce sta de aproape 7 ani in inchisoare, alaturi criminali si insurgentii intariti, fata de 15 ani chicoteste si se ascunde in spatele prietenului ei. "Este timida", o scuza o colega de celula, Zirdana, explicandu-i reporterului de la The Independent ca adolescenta a fost obligata sa se casatoreasca de la o varsta frageda cu un sot agresiv si a fugit cu un baiat de varsta ei, pe care l-a iubit mult.

Ostracizata de familie si de consateni, Saliha a fost impinsa practic sa fuga de acasa si obligata sa intretina relatii sexuale ilegale. Fuga de acasa a costat-o o penalizare de 10 ani, iar cea de-a doua greseala 20 de ani. Acestea sunt doua dintre cele mai des intalnite acuzatii cu care se confrunta femeile din Afganistan.

Doua treimi dintre femeile din lagarul afgan cu aspect medieval, Lashkar Gah's, au fost condamnate pentru relatiile sexuale ilegale pe care acestea le-au intretinut, dar majoritatea sunt doar victimel ale violurilor - oglinda a situatiei dramatice existente la nivel national. Sistemul nu distinge intre femeile care au fost abuzate si cele care au ales sa fuga cu un alt barbat.

Flancat de simbolul "Justitiei absolute" si de numeroase postere cu Hamid Karzai, presedintele Afghanistanului, Colonelul Ghulam Ali, ofiter al Agentiei Regionale de Inalta Securitate a acceptat sa dea o declaratie in cazul acestor tinere, sustinand dreptul autoritatilor de a inchide victimele violurilor:

"In Afganistan, indiferent daca este sau nu este obligata sa intretina raporturi sexuale, femeia este vinovata, deoarece normele islamice o acuza mai presus de orice", a afirmat el. "Cred ca este bine. Exista multe boli care se pot raspandi in ziua de azi, prin relatiile sexuale ilegale, cum ar fi HIV".


Femei inchise alaturi de teroristi

Una dintre membrele Consiliului Consultativ al Drepturilor Femeii si Copilulu (Shura), a incercat sa combata saptamana trecuta nedreptatea care i se facea unei femei din provincia Helmand, dorind sa le arate judecatorilor ca femeia e, de fapt, victima. Si cativa ofiteri britanici implicati intr-un proiect de salvare a acestor femei, militeaza pentru realizarea unui centru special, un refugiu unde peste 400 de victime ale abuzurilor ar putea duce un trai mai normal.

In interiorul fortificatiei Lashkar Gah, din capitala provinciei Helmand, sunt gazduiti aproape 330 de barbati. Inchisoarea, care se vrea a fi de maxima securitate a fost recent renovata, oficialii intarind paza cu un razor de sarma ghimpata si mai multe posturi de supraveghere in urma atacului asupra inchisorii din Kandahar, in urma caruia au evadat peste 1.000 de detinuti, inclusiv 400 de talibani. Odata ce au trecut de poarta principala, toti detinutii, indiferent daca sunt condamnati sau isi asteapta procesul, sunt inchisi alaturi de insurgentii captivi la Helmand.

Intr-o zona separata, sunt duse criminalele - cea mai tanara avand doar 13 ani - impreuna cu copiii lor, care raman cu mamele daca tatii sau familiile nu ii vor acasa. Singurul lor lux este reprezentat de un covor, doua paturi, o masina de gatit rudimentara si doua portii de paine pe zi. "Nu au parte nici de ingrijiri medicale", a recunoscut colonelul Ali, "dar nici de cele mai elementare necesitati", cum ar fi zonele de spalat, energie electrica sau apa potabila. Desi detinutele sunt tratate ca niste animale, colonelul declara foarte calm ca existe sperante ca aceste conditii sa fie imbunatatite dupa ce se va finaliza noua cladire a inchisorii.

Incercand sa-si adoarma fiul de 7 ani, Zirdana, in varsta de 25 de ani se lupta cu mustele care nu ii lasa in pace rana infectata de la brat. Micutul avea doar doua luni cand mama sa a fost condamnata pentru ca si-a omorat sotul, tatal copilului. Zirdana ii fusese "predata" acestui barbat de la varsta de sapte ani, ca un rest de plata intr-un litigiu financiar pe care familia sa il avea cu barbatul. A dat nastere primului ei copil la varsta de 11 ani si a mai fost gravida inca de patru ori, pana in ziua in care sotul ei a disparut si a fost acuzata subit de uciderea lui. Ceilalti trei copii mai mari i-au fost luati de fratele sotului disparut.

"Cand am fost adusa la inchisoare pentru prima oara am plans si m-am zbatut atat de mult incat a inceput sa-mi curga sange din gura. Fratele sotului meu mi-a promis ca-mi va da copii inapoi cand voi iesi din inchisoare, dar intre timp a devenit Taliban. Nimeni nu vine sa ne vada in inchisoare pentru ca aici exista o multime de boli si le e frica" a declarat femeia.

Alaturi de ea, Dorkhani, in varsta de 55, e macinata din cauza dramei pe care-o traieste. Casatorita, timp de aproape patruzeci de ani cu un avocat din Nowzad, au fost nevoiti sa fuga la Lashkar Gah dupa o disputa de familie. Cand a revenit la Nowzad, pentru a incerca sa-si recupereze banii, el a disparut. "Cei care l-au ucis pe sotul meu ne-au luat banii si m-au aruncat si pe mine in inchisoare. Sunt 100% nevinovata. Iar acum nu mai am pe nimeni pe lume, niciun frate care sa ma apere", a spus ea, explicand ca detinutii avuti isi pot rascumpara libertatea

"Omenirea in stare de soc"

Saptamana trecuta, in Helmand, noul Shura, Consiliul Consultativ al Drepturilor Femeii si Copilului, a convocat o sedinta pe parcursul careia a cerut ajutorul Comitetului Afgan al Drepturilor Omului si suportul Gruparii Feministe si a supus la vot acordarea drepturilor cuvenite femeii conform Constitutiei.

Consiliul, alcatuit din 20 de femei influente, cele mai multe cadre didactice, spera sa combata inegalitatile din sistemul juridic pe care le sufera femeile si sa le ajute sa se foloseasca de unul dintre drepturile lor esential umane: sa nu fie nevoite sa indure abuzuri.

La inceputul acestui an, aceasta problema a fost facuta publica prin intermediul unui raport intitulat "Omenirea in stare de soc", in care se vorbea despre femei afgane adulte si fetite de pana in 7 ani asupra carora se inregistrau diverse abuzuri si atacuri, de obicei in cadrul propriilor familii. Surprinzator e ca 87% din femeile din Afganistan se plang de aceasta situatie, jumatate dintre ele fiind abuzate sexual. Mai mult de 60% din casatorii sunt fortate, si, in ciuda faptului ca legea le interzice, 57% dintre mirese au sub 16. Multe dintre aceste fete sunt oferite ca plata ipotecii unor imobile sau ca o rascumparare a unei greseli, o decontare a unei datorii. Din aceasta cauza, Afganistanul este singura tara din lume cu o rata de suicid mai mare in randul femeilor decat a barbatilor.


"Sunt foarte constienti de inegalitatea din sistem"

MP Malcolm Bruce, presedintele Camerei Comunelor Comitetului International de Dezvoltare din Marea Britanie, a avertizat: "Exista o tendinta de a accepta aceste practice periculoase in Afganistan pe care niciun Guvern nu le-ar tolera in alta parte, din cauza diferentelor <culturale> si a traditiilor locale."

Shura spera sa duca la crearea unui loc unde femeile pot raporta abuzurile si sa instaureze e asemenea un centru separat pentru femei si fete minore inchise pentru delictul fugii de acasa. Ar fi totusi un compromis facut de ambele parti, fara a se incalca traditiile si regulile afgane dar nici drepturile umane. Si astfel femeile ar fi scutite de a sta alaturi de criminali periculosi in inchisori de maxima securitate.

"Sunt foarte constienti de inegalitatea din sistem"
, a declarat Locotenentul Marinei Regale, Rebecca Parnell, membru al CIMIC (Echipa de cooperare militaro-civila). "Cel mai imbucurator lucru este ca exista planuri de provenind de la Departamentul pentru Drepturile Femeii. Nu ne luptam doar noi cu morile de vant".

Echipa de ajutor a armatei desfasoara lunar programe pentru controlul starii lor fizice si de consiliere a traumelor in inchisoare, precum si de formare profesionala in tesutul covoarelor, croitorie, alfabetizare si educatie de baza a normelor de igiena, in speranta ca aceste femei vor putea fi reabilitate si vor mai putea zambi vreodata.

Insa discriminare fata de femeile din Afganistan are radacini mai adanci in istorie. Pentru multe femei din intreaga lume discriminarea este o problema grava. SUA a prezentat cele mai mari progrese in acest domeniu, permitand femeilor atat implicarea in viata politica, in toate structurile sociale, toate functiile, pozitionand-o ca egala a barbatului din toate punctele de vedere, dar si demarand cele mai multe procese impotriva discriminarii (in special de hartuire sexuala). La polul opus al emanciparii si respectarii drepturilor femeilor se afla Afganistanul, discriminarea fiind un mod de viata. Femeile sunt vazute ca cetateni de mana a doua, dupa barbati bineinteles, conceptie ce reprezinta sursa problemelor cu care aceasta tara se confrunta astazi.

Costitutia afgana, recent adoptata, sustine ca "cetatenii Afganistanului, barbati sau femei, au drepturi si indatoriri egale, conform legii". Insa dovezile ca acest lucru nu se intampla, vorbesc de la sine.

Cateva site-uri care militeaza pentru O VIATA MAI BUNA A FEMEILOR AFGANE:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.