Liderul miscarii siite libanze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat marti Israelul de asasinaea fostului premier libanez Rafic Hariri, anuntand ca va prezenta, in curand, "elemente" in acest sens, care vor ajuta ancheta efectuata de un tribunal ONU.

"Acuz inamicul sionist de asasinarea pemierului martir Rafic Hariri, la 14 februarie 2005", a afirmat acesta, intr-un discurs difuzat pe un ecran urias, in fata a mii de sustinatori ai miscarii, adunati intr-un cartier de periferie, in sudul Beirutului, transmite AFP.

"Intr-o conferinta de presa, pe care o voi sustine la 9 august, voi prezenta elemente care vor dezvalui piste importante la nivelul anchetei, in vederea aflarii adevarului", a continuat el in acest discurs, care a marcat patru ani de la sfarsitul razboiului din 2006 intre Hezbollah si statul evreu.

Liderul Hezbollah a criticat frecvent faptul ca ancheta internatioala efectuata de ONU nu a abordat niciodata, in opinia sa, o pista israeliana in asasinarea lui Hariri, fost premier si milionar, ucis intr-un atentat cu o camioneta-capcana, la Beirut.

Nasrallah a declarat, totodata, ca va prezenta "o dovada concreta (...) si audiovizuala asupra incercarilor Israelului, prin intermediul agentilor sai, de a profita de rivalitatea politica existenta, in trecut, intre Rafic Hariri si Hezbollah, pentru a convinge pe apropiatii acestuia ca miscarea avea intentia de a-l asasina" pe acest lider.

La 22 iulie, Nasrallah a anuntat ca se asteapta ca Tribunalul Special pentru Liban (TSL), creat in 2007 de ONU, sa acuze membri din cadrul miscarii sale de implicare in asasinarea lui Hariri, trnasmite MEDIAFAX.

TSL urmeaza sa faca public actul de acuzare intre "septembrie si decembrie", potrivit presedintelui Tribunalului, Antonio Cassese.

  • Alte violente cu caracter interconfesional?

Perspectiva unei acuzari a Hezbollah, un actor important al politicii libaneze, ridica unele temeri privind o revenire la violentele cu caracter interconfesional
, din mai 2008, in care s-au confruntat sustinatori ai sunnitului Saad Hariri, fiul lui Rafic, si cei ai miscarii siite, in care au fost ucise aproximativ 100 de persoane.
Citeste si:
Armata israeliană a lansat lovituri aeriene în Hezbollah, pe...
Armata israeliană a lansat...

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, si regele Abdallah al Arabiei Saudite au vizitat Libanul, saptamana trecuta, cu scopul de a diminua tensiunile aparute dupa acest anunt.

Siria, aliata a Hezbollah in regiune, care a fost tinta unor acuzatii privind asasinaea lui Hariri, a dezmintit, intotdeauna, orice implicare in acest caz. In vara lui 2006, a avut loc o confruntare intre miscarea Hezbollah si Israel, in care au fost ucisi peste 1.200 de libanezi, majoritatea civili, dar si aproximativ 160 de israelieni, majoritatea militari.

In plus, Hassan Nasrallah a avertizat, marti seara, ca puternica sa miscare nu va ramane inactiva in cazul unei noi "agresiuni sioniste", in contextul in care, in urma unor confruntari, care au avut loc marti, la frontiera, intre fortele israeliene si libaneze, au fost ucise patru persoane, intre care trei libanezi.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.