Război Israel - Hamas. Armata israeliană a transmis marți că a lansat lovituri aeriene în Liban, vizând mișcarea șiită Hezbollah, aliat al Hamas. Libanezii spun că „fac tot posibilul” pentru a nu fi atrași în conflict.

Aviația israeliană a atacat Hezbollah, pe teritoriul Libanului

„Avioane de luptă au atacat recent infrastructuri ale organizaţiei teroriste Hezbollah de pe teritoriul Libanului”, a indicat armata pe X (fosta platformă Twitter).

„Printre infrastructurile atacate au fost distruse arme, poziţii şi locuri folosite de organizaţie”, a adăugat armata.

Creșterea tensiunilor la granița israeliano-libaneză provoacă îngrijorări cu privire la o extindere regională a războiului dintre Israel și Hamas, declanșat după atacul mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

Premierul libanez Najib Mikati a declarat luni că țara sa face tot posibilul pentru a nu fi atrasă în conflict și și-a exprimat preocuparea că „o escaladare ar putea cuprinde întreaga regiune”.


Liban: Hezbollah nu va intra imediat în război, căci Hamas se descurcă singură câteva luni

Hezbollah a transmis că „nu va intra imediat” în războiul împotriva Israelului, atunci când va avea loc intervenția la sol a trupelor israeliene în Fâșia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană „Hamas poate rezista luni de zile”, a declarat săptămâna trecută ministrul de Externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban.

„Hezbollah nu va intra imediat când va avea loc invazia terestră (israeliană în Gaza - n.r.). Hamas spune că poate rezista luni de zile şi că nu va exista nicio reacţie din partea Hezbollah sau a vreunei organizaţii regionale la începutul invaziei”, a declarat şeful diplomaţiei libaneze.

Citeste si:
Israelul a permis intrarea a 140.000 de litri de combustibil în...
Israelul a permis intrarea a...

În interviu, Bou Habib a afirmat că „prima abordare a Hezbollah, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte mult în Gaza, este neintervenţia”, deşi a clarificat că guvernul libanez „nu are niciun control asupra lor”, cu toate că „există mereu dialog”.

Şeful diplomaţiei libaneze a mai declarat că întotdeauna le aminteşte celor din Hezbollah că „Libanul a fost distrus în 2006, dar ei au ieşit întăriţi” şi că astăzi „au mai multă putere decât înainte”.

„Dumneavoastră auziţi ce spun israelienii în fiecare zi despre Liban. În timp ce Hezbollah nu spune nimic. Desigur, există intervenţii ale liderilor lor, dar domnul Hasan (Nasrallah - liderul Hezbollah - n.r.) nu a spus încă nimic. Nu cred că vrea război”, a apreciat Bou Habib.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2023 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.