Președintele american Joe Biden a afirmat, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas, că orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâșia Gaza ar fi o „greșeală gravă”. După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.

Razboi Israel - Hamas: Joe Biden transmite că reocuparea Fâșiei Gaza de către Israel ar fi o „greșeală gravă”

Întrebat în emisiunea 60 Minutes a postului american CBS despre eventualul său sprijin pentru ocuparea Fâşiei Gazei de către Israel, Joe Biden a răspuns: „Cred că ar fi o mare greşeală”. Hamas „nu reprezintă tot poporul palestinian", a continuat el. Dar „eliminarea extremiştilor” este o „măsură necesară”.

Conform Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), o „catastrofă umanitară fără precedent” este în curs în Fâşia Gaza. Secretarul de stat american Antony Blinken a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, spunând că este „o idee sortită eşecului”. Oficialul este de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas, notează AFP.

Antony Blinken se află într-un turneu de criză prin Orientul Mijlociu după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie în Israel care a ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, provocând represalii soldate cu cel puţin 2.670 de morţi. În vreme ce Israelul a avertizat peste un milion de locuitori din Fâşia Gaza să părăsească nordul enclavei înaintea unei invazii terestre, oameni politici israelieni au propus să-i împingă pe palestinieni înapoi în Egiptul vecin.

„Am auzit direct de la preşedintele Autorităţii Palestiniene (Mahmoud) Abbas şi practic de la toţi ceilalţi lideri cu care am vorbit în regiune că această idee este sortită eşecului, prin urmare nu o vom susţine”, a declarat Antony Blinken într-un interviu difuzat duminică la postul de televiziune saudit Al-Arabiya.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

„Credem că oamenii ar trebui să poată rămâne în Gaza, casa lor. Dar vrem, de asemenea, să ne asigurăm că sunt în afara pericolului şi că primesc ajutorul de care au nevoie”, a adăugat el.

Israelul cere Egiptului să îi primească pe palestinienii refugiați din Fâșia Gaza

Fostul ministru adjunct israelian de Externe, Daniel Ayalon, a cerut Egiptului să coopereze şi să instaleze tabere de corturi pentru palestinieni. El a afirmat că există „un spaţiu aproape infinit” în Peninsula Sinai, o vastă regiune deşertică ocupată anterior de Israel.

Egiptul a respins ideea, iar secretarul de stat american în timpul vizitei sale s-a concentrat asupra modalităţilor de a furniza ajutor umanitar în Fâşia Gaza, enclavă săracă şi dens populată cu 2,3 milioane de locuitori, condusă de Hamas.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, l-a avertizat vineri pe Antony Blinken că alungarea populației din Gaza ar fi echivalentul a „a doua Nakba” (n.r. în arabă „catastrofă”), care desemnează strămutarea și expulzarea a peste 760.000 de palestinieni în timpul creării statului israelian în 1948.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.