Presa internationala remarca, in relatarile despre deshumarea lui Nicolae Ceausescu, atat existenta a numeroase "teorii ale conspiratiei" alimentate de "misterul" care a invaluit moartea si inhumarea fostului presedinte roman, cat si numarul mare al nostagicilor regimului comunist din Romania.


Ramasitele pamantesti ale fostului dictator comunist roman, Nicolae Ceausescu, si ale sotiei sale Elena au fost exhumate miercuri pentru prelevarea de teste ADN, in urma solicitarii rudelor, care vor sa se asigure ca trupurile apartin intr-adevar fostului cuplu prezidential, informeaza Euronews. Postul de televiziune remarca faptul ca in Romania exista inca multi nostalgici ai regimului sau adepti ai teoriilor conspiratiei privind moartea celor doi, relateaza MEDIAFAX.

  • "Imi pare rau ca l-au omorat"

"Imi pare rau ca nu mai traieste. Imi pare rau ca l-au omorat. El a reusit sa plateasca toate datoriile Romaniei si apoi l-au dat jos", a spus o bucuresteanca, Sanda Buchila, citata de Euronews."Cred ca este ciudat ca i-au exhumat acum, dupa 20 de ani. Trebuie sa ascunda ceva. De ce nu au permis asta pana acum?", se intreaba Gheorghe Parvu, un locuitor al capitalei.

Dictatorul "a condus Romania timp de 25 de ani cu o mana de fier, inainte de a fi indepartat de la putere si executat in timpul revolutiei anticomuniste din 1989, cand au murit peste 1.000 de persoane", relateaza Sky News.

Ramasitele pamantesti ale celor doi au fost exhumate miercuri dimineata la Bucuresti pentru a li se confirma identitatea, noteaza agentia germana DPA. "In timp ce ducea o politica externa mai flexibila fata de Occident decat alte tari semnatare ale Pactului de la Varsovia si era primit cu onoruri de puterile occidentale in scurte vizite, el si-a reprimat populatia cu ajutorul temutelor servicii ale securitatii, a impus un urias cult al personalitati si a adus Romania intr-o profunda saracie".

CNN, care a difuzat si un reportaj realizat la Targoviste, locul unde au fost executati Nicolae si Elena Ceausescu, aminteste megalomania dictatorului roman, care "a inceput, in anii '80, sa-si construiasca un palat cu suprafete kilometrice din marmura si mii de candelabre de cristal". "In prezent sediul Parlamentului roman, acesta este cea mai mare cladire civila de birouri din lume si a doua cladire ca marime dupa Pentagon", adauga CNN.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

  • "Mormintele nu sunt goale"

Agentia americana Associated Press, postul de televiziune britanic ITV, dar si postul de radio BBC se refera la "misterul" care a inconjurat locul unde au fost ingropati Nicolae si Elena Ceausescu. "Teoriile conspiratiei au mers de la varianta potrivit careia mormintele ar fi fost goale pana la cea potrivit careia trupurile cuplului Ceausescu ar fi fost sustrase in mod misterios si inlocuite in sicrie cu victime anonime din timpul celei mai sangeroase revolutii anticomuniste din Europa", noteaza agentia americana, care adauga ca, in final, macar una dintre teorii a fost exclusa. "Mormintele nu sunt goale", a declarat Valentin Ceausescu, fiul cuplului, citat de Associated Press.

"Exista inca o anumita nostalgie legata de perioada comunista si un anumit regret ca Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati", subliniaza postul Voice of America.

Citeste si:
Bărbați acuzați că au profanat morminte de lux văzute pe Facebook....
Bărbați acuzați că au...

Subiectul exhumarii sotilor Ceausescu este tratat si de cotidianul britanic The Guardian, care aminteste ca "admiratorii lor provin in mare parte din vechea elita si din randul persoanelor mai in varsta, care regreta anii in care la putere era «conducatorul» lor si sotia sa, careia ii placea sa fie considerata «mama natiunii»".

"Ramasitele pamantesti ale dictatorului roman Nicolae Ceausescu si ale sotiei sale Elena au fost exhumate la peste 20 de ani de la executarea lor, in incercarea de a pune capat teoriilor conspiratiei privind moartea celor doi", scrie The Daily Telegraph.


"Ceausescu a inabusit opozitia cu ajutorul Securitatii, politia sa secreta, care ar fi avut 700.000 de informatori, dintr-o populatie totala a tarii de 22 de milioane de locuitori", mentioneaza postul arab Al-Jazeera.

Intr-un articol intitulat "Inventatorul «Natiunii palestiniene» este exhumat", postul israelian Arutz Sheva precizeaza ca Ceausescu a fost "un mentor" pentru liderul palestinian Yasser Arafat si "este considerat de multi ca fiind creatorul conceptului de identitate nationala palestiniana, ca arma de propaganda impotriva sionismului".
Citeste si:
Cazul Caracal, in atentia presei internationale: AFP a relatat...
Cazul Caracal, in atentia...

Numeroase publicatii din intreaga lume au preluat stirile agentiilor de presa internationale, subiectul fiind tratat si de Himalayan Times, Shanghai Daily, Japan Today, sau Times of Malta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.