Relatiile intre Turcia si Israel s-au tensionat foarte tare, dupa ce fortele israeliene au atacat un convoi de nave cu ajutoare pentru Fasia Gaza.

  • Turcia acuza Israelul de terorism de stat

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Israelul de terorism de stat, in urma operatiunii israeliene asupra navelor internationale care se indreptau spre Gaza, relateaza RIA Novosti, conform NewsIn.

"Indiferent de ceea ce spune Israelul, indiferent de motivele sale, ceea ce a facut a fost un act de terorism de stat", a declarat el.

"O nava turca a fost luata ostatica si cerem eliberarea ei imediata", a mai spus Erdogan.

  • Netanyahu: Soldatii israelieni au fost nevoiti sa se apere

In replica, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni ca trupele israeliene au fost nevoite sa foloseasca forta impotriva activistilor pentru ca acestia au refuzat sa coopereze si au atacat soldatii, relateaza Ynet.

"Soldatii au fost batuti, injunghiati, s-au tras si focuri de arma, deci au fost nevoiti sa se apere. Din nefericire, circa zece persoane au fost ucise in conflict", a declarat premierul.

Luni dimineata, pana la 19 persoane si-au pierdut viata si alte peste 30 au fost ranite, dupa ce fortele israeliene au atacat un convoi de nave care transportau ajutoare destinate Fasiei Gaza, a anuntat postul militar de radio israelian, citat de Al Jazeera.

  • Israelul le cere cetatenilor sai sa evite calatoriile in Turcia

Imediat dupa incident, Biroul israelian de contraterorism a emis un avertisment de calatorie luni, cerandu-le cetatenilor israelieni sa nu se duca in Turcia, relateaza Ynet.

Cetatenilor israelieni deja aflati in Turcia li se cere sa ramana in locuinte sau in camerele de hotel si sa evite locurile aglomerate, potrivit NewsIn.

  • Turcia a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

De asemenea, Turcia a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. Ankara a anuntat si ca intentioneaza sa in recheme ambasadorul din Israel.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Statul turc l-a convocat la Ministerul de Externe pe ambasadorul Israelului pentru a discuta despre acest incident, care tensioneaza si mai mult relatiile turco-israeliene, candva amicale. Ankara si a calificat operatiunea drept "inacceptabila".

In replica, Israelul l-a convocat luni pe ambasadorul turc Ahmet Oguz Celikkol, care va fi informat in legatura cu pozitia Ierusalimului in acest dosar. De asemenea, Ministerul de Externe va discuta cu diplomatul si ce se va intampla cu detinutii si activistii raniti, aflati la bordul vaselor.

  • Liga Araba: Atacul israelian asupa navelor arata ca Ierusalimul respinge ideea de pace in regiune

Atacul israelian asupa navelor cu aparatori ai drepturilor omului demonstraza ca statul israelian respinge ideea de pace in regiune, a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, relateaza RIA Novosti.
Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

"Este vorba despre un semnal ce demonstreaza ca Israelul nu este deschis catre pace si respinge insasi ideea de pace in regiune", a spus el.

Oficialul a pus sub semnul intrebarii negocierile palestiniano-israeliene in curs, cu medierea Washington. "Aceste negocieri nu au nicio sansa de reusita, avand in vedere comportamentul Israelului, care se crede deasupra legii", a subliniat Moussa.

El a convocat o reuniune extraordinara a Ligii Arabe la Cairo, pentru examinarea situatiei.

  • SUA regreta profund ciocnirile dintre armata israeliana si convoiul international

Casa Alba a spus ca "regreta profund" pierderea de vieti omenesti in ciocnirile dintre trupele israeliene si convoiul de militanti internationali, relateaza Haaretz.

"SUA regreta profund pierderea de vieti omenesti si actioneaza acum pentru a afla circumstantele in care s-a petrecut aceasta tragedie", a declarat purtatorul de cuvant William Burton.

Citeste si:
Alegeri în Turcia/Scutin crucial: Primele rezultate parțiale după...
Alegeri în Turcia/Scutin...

Predintele american Barack Obama i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu ca este important sa se afle "toate datele" in legatura cu incidentul tragic de luni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat telefonic cu liderul american Barack Obama si i-a explicat de ce a anulat intalnirea programata pentru marti. Biroul premierului a informat ca cei doi au convenit sa programeze o noua intrevedere, la o alta data, si echipele lor vor continua sa fie in contact, in timp ce lucrurile evolueaza in regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat in Canada, si-a anulat vizita programata la Washington pentru marti.

Obama a spus ca intelege decizia premierului israelian. "Presedintele Obama a subliniat importanta aflarii tuturor datelor si circumstantelor legate de evenimentul tragic, cat mai rapid", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Marina israeliana a atacat un convoi cu ajutoare pentru Gaza


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.