Pana la 19 persoane si-au pierdut viata si alte peste 30 au fost ranite, dupa ce fortele israeliene au atacat un convoi de nave care transportau ajutoare destinate Fasiei Gaze, a anuntat postul militar de radio israelian.

Potrivit armatei israeliene, patru militari au fost raniti de focuri de arma trase de la bordul vaselor sau injunghiati. Unul dintre ei este in stare grava, relateaza Ynet. "In timpul operatiunii, soldatii s-au confruntat cu violente fizice din partea protestatarilor, care i-au atacat cu munitie de razboi", a spus un purtator de cuvant al armatei de la Ierusalim, relateaza NewsIn.

Convoiul a fost atacat in apele internationale, la 65 de kilometri de coasta Fasiei Gaza, potrivit Al Jazeera.

Imagini filmate de pe principalul vas, Mavi Marmara, au aratat soldati israelieni care se urca la bordul navei si elicoptere care o survoleaza. Corespondentelul Al Jazeera de la bordul Mavi Marmara a declarat ca militarii folosesc munitie de razboi.

Fasia Gaza, "motiv de razboi diplomatic" intre Israel si Turcia

  • Actiunea israeliana, surprinzatoare

Potrivit postului israelian de radio, soldatii au deschis focul "dupa ce au fost confruntati de cei aflati la bord, avand asupra lor obiecte ascutite". Insa, potrivit Miscarii pentru Gaza Libera, organizatorii convoiului, militarii au deschis focul imediat ce au urcat pe nava. Potrivit ONG-ului, vasele sunt tractate in prezent catre orasul israelian Haifa in loc de Ashdod, pentru a evita jurnalistii.

Conform corespondentului RRA, citat de RADOR, un spital din Haifa, din nordul Israelului, este in stare de alerta, fiind pregatit sa primeasca eventualii raniti. Un post de televiziune cipriot a transmis ca unul dintre vase ar avea probleme tehnice.

Organizatorii flotilei, care transporta 10.000 de tone de ajutoare umanitare, au schimbat apoi cursul vaselor si au incetinit, pentru a evita o confruntare in cursul noptii. De asemenea, le-au impartit pasagerilor veste de salvare si le-au cerut sa ramana inauntru.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Marina militara israeliana a informat prin radio echipajele navelor si a avertizat in cursul noptii in reptate randuri ca nu au permisiunea sa intre in zona de coasta a Fasiei Gaza si nu trebuie sa se apropie de aceasta zona militara inchisa. Autoritatile de la Ierusalim considera ca este o grava provocare la adresa Israelului. "Din pacate, acesti oameni au refuzat propunerea noastra de a transfera ajutoarele umanitare in Fasia Gaza si se expun. In fapt, agenda lor nu este sa ajute oamnii din Gaza, ei vor sa sprijine regimul autoritar Hamas care violeaza drepturile populatiei din Fasia Gaza", a declarat Mark Regev, purtator de cuvant al Guvernului israelian.

Actiunea israeliana este surprinzatoare. "Toate imaginile difuzate de activistii de la bordul acestor vase arata clar ca erau civile si pasnice, cu produse medicale la bord", a declarat el. Actiunea israeliana a fost criticata de Ankara. Zeci de protestatari furiosi au incercat luni dimineata sa patrunda in consulatul israelian din Istanbul dupa ce s-a aflat de operatiune. Protestatarii au strigat "Blestemat fie Israelul", cand au fost blocati de politie. De asemenea, Turcia l-ar fi convocat pe ambasadorul israelian. La randul sau, liderul Hamas din Gaza, Ismail Haniya, a calificat actiunea Ierusalimului drept "barbara".

Citeste si:
4 lucruri pe care nu trebuie să le speli niciodată cu săpun de vase
4 lucruri pe care nu trebuie...

Sute de activisti propalestinieni, inclusiv un laureat al premiului Nobel si mai multi parlamentari europeni, se afla la bordul vaselor care incearca sa sparga embargoul israelian.

In portul Gaza au fost arborate pe toate cladirile drapele ale Turciei si zeci de ambarcatiuni pescaresti erau pregatite in zorii zilei sa iasa in larg in intampinarea flotilei.

  • Arme pregatite dinainte la bordul vaselor din convoiul umanitar

Trupele israeliene au descoperit arme pregatite dinainte la bordul vaselor din convoiul atacat in largul coastei Gazei, a declarat viceministrul pentru afaceri externe, Danny Ayalon.

El a calificat tentativa convoiului de a sparge blocada israeliana drept o actiune premeditata si provocatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.