Pata de titei din Golful Mexic a dat o lovitura grea industriei petroliere, dupa ce directorii British Petroleum au admis faptul ca scurgerea ar putea depasi 4.750 de metri cubi pe zi, de opt ori mai mult decat in prezent, relateaza The Guardian.
De asemenea, incidentul antreneaza riscuri financiare, in conditiile in care Casa Alba a sustinut, marti, o propunere a Senatului, potrivit careia companiile petroliere ar putea fi nevoite sa plateasca 10 miliarde de dolari pentru un astfel de caz. Suma este de 133 de ori mai mare decat cele 75 de milioane de dolari pe care ar trebui sa ii plateasca British Petroleum (BP) in baza legii actuale.
  • Pro sau contra forajului maritim?
"Este timpul sa ne credem ochilor si sa acceptam riscurile evidente ale forajului. Este vorba despre a trage la raspundere industria petroliera pentru excesele sale", a declarat un senator democrat de New Jersey, Robert Menendez, citeaza NewsIn.

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a ajuns la aceeasi concluzie si a decis sa nu mai sustina extinderea forajului, pentru a ajuta statul sa faca rost de fonduri. "Dai drumul la televizor si vezi acest dezastru enorm; iti spui, de ce ar trebui sa ne asumam un astfel de risc?", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.

Incidentul nu a determinat-o, insa, si pe fosta guvernatoare a Alaskai, Sarah Palin, sa se razgandeasca. Ea a spus ca forajul maritim ar trebui sa continue. "Vreau ca tara noastra sa poata sa aiba incredere in industria petroliera", a afirmat Palin in Kansas City.

Cu toate acestea, BP si alte companii din domeniu sunt supuse unei analize foarte stricte in Congres. Responsabili din companie vor fi audiati public saptamana viitoare. Pozitia BP, potrivit careia nu era nevoie de un sistem suplimentar de siguranta, ceea ce a dus la mai multe scurgeri dupa explozia platformei, a fost dur criticata.

  • Administratia Obama, in alerta dupa explozia din Golf

Lovitura primita de industria petroliera este periculoasa si pentru Obama, care deja provocase nemultumire in randul democratilor si ecologistilor, in martie, cand a anuntat un plan de a extinde forajul petrolier maritim. Masura a fost interpretata drept o strategie pentru a obtine sustinerea Senatului si a companiilor petroliere, pentru legi in favoarea climei.
Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

La randul sau, organizatia Moveon a dat publicitatii un clip care contine imagini efectele negative ale forajului maritim, insotite de un mesaj pentru presedinte:: "Obama, vei conduce tara noastra spre un viitor cu energie curata? Sau vom mai vedea astfel de lucruri?".

Explozia din Golf a plasat administratia Obama in alerta, pentru a demonstra un angajament deplin in fata acestui incident, care ameninta zone fragile din punct de vedere ecologic si ar putea afecta viata a milioane de persoane. Dupa vizita lui Obama in Louisiana, Casa Alba a anuntat vizita a numerosi oficiali in zona.


[Afla ce solutie a gasit administratia Obama pentru a scapa de "Mareea neagra" din Golful Mexic]

Citeste pe acelasi subiect:

Pata uriasa de petrol ar putea fi "Katrina" lui Obama

Pata de petrol provocata de platforma scufundata in SUA a atins coasta Louisianei

Citeste si:
Ciolacu: În România aflată în plin val patru al pandemiei,...
Ciolacu: În România aflată în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.