Maria Kaczynska, Prima Doamna a Poloniei, care a murit in accidentul de sambata, de la Smolensk, era renumita pentru dragostea si grija pe care i-o purta de ani de zile sotului sau, pe care l-a sustinut in timp ce se afla in opozitia anticomunista, in anii '80.

"Este greu de spus cum se naste iubirea. Lech era cald, atent. Aveam incredere in el", a spus ea intr-un interviu, relateaza NewsIn.

La randul sau, presedintele a declarat la un moment ca la cateva saptamani dupa ce a intalnit-o pe "Marylka" simtea ca o cunoaste foarte bine. "Poti spune ca eram ca doua jumatati ale unui fruct", a afirmat el.

Maria Kaczynska, sotia fostului presedintele polonez Lech Kaczynski, a fost implicata in numeroase proiecte de caritate si l-a reprezentat adesea pe seful statului la intalniri internationale.

Ea s-a ocupat, printre altele, de organizarea ceremoniile pentru sarbatorirea a 60 de ani de la fondarea UNICEF. In 2008, a semnat un apel pentru a mentine Constitutia neschimbata in ceea ce priveste apararea dreptului la viata. Impreuna cu Liudmila Putin, sotia lui Vladimir Putin, a inaugurat Casa Poloneza de la Sankt Petersburg.

In calitate de Prima Doamna a Poloniei, a sustinut mediile artistice, a promovat cultura si traditiile tarii sale si s-a implicat in apararea mediului. Astfel, in 2007, ea s-a pronuntat in favoarea lasarii intacte a vaii Rospuda.

Printre interesele sale s-au numarat teatrul, muzica si baletul, potrivit site-ului Presedintiei poloneze.

Primei Doamne ii placea sa calatoreasca, pentru ca astfel putea invata despre viata si obiceiurile altor popoare. La fel ca si sotul sau, Maria Kaczynska punea accent pe viata de familie si petrecea mult timp cu nepotii.

Economist de profesie, ea s-a casatorit cu Lech Kaczynski in 1978, iar in 1980 au avut o fiica, Marta. Dupa ce a nascut, nu s-a mai intors la serviciu, preferand sa se ocupe de educatia fiicei lor si ajutandu-si sotul in activitatile subterane ale opozitiei.

Maria Kaczynska s-a nascut in 1942 la Machov. Tatal sau a luptat in armata lituaniana, iar unul dintre unchii sai a fost executat la Katyn, de politia secreta sovietica.

Citeste si:
Românii din Polonia: La granița cu războiul, viața e mai sigură....
Românii din Polonia: La...

Corpul Mariei Kaczynska, care a murit sambata, in accidentul aviatic de la Smolensk a ajuns la Varsovia in jurul orei locale 10.30 (11.30 ora Romaniei), si estetransferat la palatul prezidential, unde va avea loc o ceremonie privata, la care vor participa numai rudele. Ulterior, sicriul sau va fi expus alaturi de cel al presedintelui, pentru ca polonezii sa le poata aduce un omagiu. [Inmormantarea cuplului Kaczynski va avea loc duminica]

Lech Kaczynska si Maria vor fi ingropati impreuna, a anuntat, purtatorul de cuvant al presedintiei, Jacek Sasin. "Niciunul dintre noi nu-si poate imagina un alt scenariu decat acesta, cuplul prezidential va sta impreuna si vor fi ingropati impreuna", a declarat Jacek Sasin. Constitutia poloneza nu are prevederi clare in ceea ce priveste organizarea unor funeralii comune de stat pentru presedinte si prima doamna, precizeaza Radio Polonia.

Citeste si:
E alertă după ce o rachetă a lovit Polonia. Trei scenarii au fost...
E alertă după ce o rachetă a...

Intrebata intr-un interviu din ianuarie 2010 daca se teme de viata, Prima Doamna a raspuns ca nu se gandeste la acest lucru. "Traiesc momentul. Sunt fericita cu ce este acum. Nu analizez trecutul", a spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.