Inmormantarea lui Lech Kaczynski si a sotiei sale va avea loc duminica, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Jacek Sasin, precizand ca familia a ales deja locul unde vor fi ingropati cei doi. Corpul sotiei lui Lech Kaczynski, Maria, a fost adus marti la Varsovia, dupa ce a fost identificat de fratele acesteia.

Lech si Maria Kaczynski vor fi inmormantati duminica la castelul Wawel din Cracovia, a anuntat guvernatorul regiunii Malopolska, , informeaza NewsIn citand TVN24. Inmormantarea va avea loc la ora locala 14.00 (15.00 ora Romaniei), potrivit oficialului.

Este posibil ca cei doi sa fie ingropati langa mormantul generalului Wladislaw Sikorski.

Catedrala Wawel, cunoscuta si sub numele Catedrala Sfintilor Stanislaw si Vaclav, se afla pe dealul Wawel din Cracovia, in cadrul castelului cu acelasi nume. Ea are o istorie de 1.000 de ani si a fost locul traditional de inscaunare a monarhilor Poloniei. Papa Ioan Paul al II-lea a avut prima sa mesa ca preot in cripta catedralei la 2 noiembrie 1946. In catedrala se afla criptele monarhilor polonezi din secolul al XIV-lea incoace.

Catedrala in stil gotic este de fapt a treia construita. Prima a fost construita si distrusa in secolul al XI-lea, a doua, construita in secolul al XII-lea, a fost distrusa intr-un incendiu in 1305. Construirea actualei catedrale a inceput in secolul al XIV-lea la ordinele episcopului Nanker.

Surse apropiate de Biserica poloneza au sustinut anterior, insa, ca este putin probabil sa fie aleasa catedrala din Wawel, tinand cont de faptul ca nu sunt locuri in cripta.

Sambata vor avea loc funeralii publice la Varsovia, pentru cuplul prezidential.

Potrivit The Times, trupul Primei Doamne "a fost identificat dupa lacul de unghii si verigheta de aur", a spus Ewa Kopacz, ministrul polonez al sanatatii. [Cine a fost Maria Kaczynska?]

Cuplul Mariei Kaczynski a ajuns la Varsovia in jurul orei locale 10.30 (11.30 ora Romaniei), si va fi transferat la palatul prezidential, unde va avea loc o ceremonie privata, la care vor participa numai rudele. Ulterior, sicriul sau va fi expus alaturi de cel al presedintelui, pentru ca polonezii sa le poata aduce un omagiu.

Lech Kaczynski si Maria vor fi ingropati impreuna, a spus anterior, la postul de radio RMF, purtatorul de cuvant al presedintiei, Jacek Sasin. "Niciunul dintre noi nu-si poate imagina un alt scenariu decat acesta, cuplul prezidential va sta impreuna si vor fi ingropati impreuna", a declarat Sasin.

Citeste si:
Accidentul aviatic in care a murit presedintele Poloniei, reinvestigat
Cazul accidentului aviatic...

Ce s-a intamplat la Smolensk?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.