Mai este doar o zi până la vizita cu greutate care va hotărî soarta războiului din Ucraina. Președintele american Joe Biden va merge marți în Polonia, în apropierea datei care marchează un an de la invazia Rusiei. Până atunci, în prim-plan este paradoxul trăit de românii din Polonia, a căror viață e mai sigură, chiar dacă se află la graniță cu războiul. Țara a primit 10 milioane de refugiați și a ținut inflația sub control.

Polonia a reușit să țină inflația sub control

Țările care fac parte din formatul București 9 sunt Bulgaria, România, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Cehia și reprezintă flancul estic al NATO, apărarea Alianței pe partea de est. România și Polonia sunt poarta dintre vestul democrat și Rusia.

Formatul B9 a luat naștere imediat după anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2015, la ideea președinților român și polonez. Obiectivul întrunirii din următoarele zile are o semnificației simbolică pe de o parte, dat fiind că se împlinește un an de război. Pe de altă parte, e o oportunitate pentru discuții privind stabilirea unor baze militare permanente ale NATO în Polonia, așa cum declară oficialii de la Varșovia.

Reporter: Cum ați descrie anul acesta de la începutul războiului?

Simona: Bulversant. - observatornews.ro.

Ea trăiește de zece ani în Polonia, dar dimineața din 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, i-a schimbat viața. De atunci a devenit și voluntar într-un centru de refugiați din Varșovia și a ajutat în ultimul an familii care au fugit din Ucraina fără nimic.

Simona: Poate și pentru că noi suntem migranți la rândul nostru, i-am acceptat pe alții cu acelaşi statut. Efectele sunt unele puternice și pe plan emoțional și financiar, dar eu zic că împreună putem trece mai departe.

10 milioane de refugiați din Ucraina au ajuns în Polonia. Acum, aproape 10% din populația Poloniei o reprezintă fugarii în calea războiului. Totuși, Polonia a ajutat, dar a și profitat. Autoritățile au acordat bonusuri expaților și a oferit siguranță companiilor străine, ca să nu plece și să investească mai mult.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Inflația a fost ținută sub control de autorități în Polonia. Un litru de lapte costă echivalentul a patru lei, jumătate comparativ cu România, iar benzina și motorina sunt mai ieftine cu 10% decât la noi. Guvernul polonez a venit cu anumite plafonări. Companiile poloneze nu au fost grăbite să își mărească prețurile la produsele de bază.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.